• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj Savjeta ministara za 2020. godinu bez podrške

Autor Dragana Božić

Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije danas u podržala Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2020. godinu, u dijelu nadležnosti ove komisije i to za Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara

 Izvještaj Savjeta ministara za 2020. godinu bez podrške Izvor: Savjet ministara BiH

Podržana je poslanička inicijativa Darijane Filipović i Predraga Kožula kojom Predstavnički dom zadužuje ministarsva spoljne trgovine i ekonomskih osnosa te inostranih poslova da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi obezbijedili do kraja 2021. pristupanje BiH u Međunarodni savjet za maslinovo ulje – IOC, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine.

Komisija je primila k znanju iformaciju o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji /IGA/ BiH uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa.

Uz ovu informaciju Komisija je usvojila i više zaključaka, koje će predložiti Predstavničkom domu, između ostalog, da pozove Tužilaštvo BiH da otvori istragu i utvrdi odgovornost Savjeta ministara zbog eventualnih nečinjenja u slučaju IGA, a kako bi se zaštitila imovina BiH koja je ugrađena u ovu agenciju.

Usvojenim zaključkom predviđa se obezbjeđivanje pravne pomoći za IGA kako bi mogla zaštititi i braniti svoje interese u nadolazećim sudskim sporovima zaduživanjem Pravobranilaštva BiH ili putem angažiranja advokatske kuće.

Komisija je usvojila i zaključak o hitnoj deblokadi računa putem usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osnivanju IGA ili izmirenju obaveza po osnovu sudske presude iz budžetskih sredstava čime bi se deblokirao račun i obezbijedilo ponovno funkcionisanje IGA, koja je do sada na osnovu svojih poslovnih aktivnosti bila u mogućnosti redovno servisirati obaveze.

Takođe, usvojen je i zaključak da se uspostavi međuministarski savjet, na osnovu Zaključka Savjeta ministara od 5. juna 2018. godine i u skladu s članom 15. Zakona o osnivanju IGA.

Predstavničkom domu biće predložen i zaključak da se formira radna grupa koju će činiti predstavnici Savjeta ministara, entitetskih vlada i IGA, a koja će raditi na daljim smjernicama za pronalaženje rješenja.

To bi uključivalo rad na dodatnim izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju IGA, pitanja u vezi sa nadzorom nad radom Agencije, organizaciju i strukturu, način donošenja odluka o izloženosti po pojedinim proizvodima, definisanje pokrića gubitka i rasporeda dobiti, definisanje odnosa IGA i vlasnika, jasno definisanje proizvoda koje će IGA implementirati, a koji su potrebni izvoznicima, te kapital kojim će IGA raspolagati, i ostala pitanja u vezi sa nesmetanim radom IGA.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE