• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo za most na Tari: Savjet ministara utvrdio prijedlog sporazuma 

Autor Dragana Božić

Vrijednost investicije iznosi 5.000.000 KM sa PDV-om, a Bosna i Hercegovina i Crna Gora plaćaju po polovinu iznosa.

 Zeleno svjetlo za most na Tari: Savjet ministara utvrdio prijedlog sporazuma  Izvor: Savjet ministara BiH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici utvrdio je prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare.

U pitanju je most na spoju magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (BiH) i magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan Polje (Crna Gora) i priključnih graničnih dionica.

Zaduženo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da prijedlog sporazuma dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika odredi ministra komunikacija i transporta.

"Prema sporazumu, ugovorne strane će ukupnu cijenu za gradnju mosta, troškove stručnog nadzora, nadzora nad radovima i uređenje riječnog korita na području mosta finansirati u jednakim iznosima, prema dinamici određenoj ugovorom koji će biti potpisan. Vrijednost investicije iznosi 5.000.000 KM sa PDV-om od čega Bosna i Hercegovina plaća polovinu iznosa (2,5 miliona KM), a sredstva će biti osigurana u skladu sa odlukom o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema", navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se da je izgradnja mosta preko Tare od strateškog interesa za razvoj transporta u BiH jer je Ekonomskim investicionim planom Evropske komisije ovaj pravac označen kao jedan od deset glavnih investicionih oblasti koji treba pomoći održivo povezivanje, konkurentnost i ekonomski rast zemalja Zapadnog Balkana, dok povezanost glavnih gradova ovih dviju država osigurava direktne veze nekoliko susjednih država.

Magistralni put M-18 Brod na Drini (Foča) - Hum (Šćepan Polje) nalazi se na Sveobuhvatnoj transportnoj mreži EU (SEETO), poznat kao Ruta 26. Okvirnom strategijom transporta BiH za period od 2016. do 2030. godine kao jedan od prioriteta predviđena je izgradnja magistralnog puta sa međudržavnim mostom preko rijeke Tare.

"Pitanja uspostave graničnog prelaza, održavanja i upotrebe mosta biće regulisana posebnim sporazumom", ističe se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Savjet ministara BiH prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za potrebe Tuzlanskog kantona, 5.000 doza lijeka - vakcina AstraZeneca protiv COVID-19, iz COVAX mehanizma.

Prijedlogom sporazuma o donaciji vakcina između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara BiH, Republika Srbija će donaciju od 5.000 doza za potrebe Tuzlanskog kantona predati 17. juna, a donacija će biti korištena za vakcinaciju i revakcinaciju. Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao nadležna institucija, određeno je za primaoca donacije u ime Savjeta ministara BiH.

Na sjednici Savjeta ministara BiH usvojen je i izvještaj o radu udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije.

U izvještaju se navodi se da je Tužilaštvo BiH tokom 2020. godine zaprimilo 438 prijava protiv 662 lica za krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona (KZ) BiH, te 50 prijava protiv 291 lica za organizovano krijumčarenje ljudi.

Konstatuje se i da je Tužilaštvo BiH zaprimilo 20 prijava protiv 45 lica za krivično djelo međunarodne trgovine ljudima i međunarodnog navođenja na prostituciju, te osam prijava protiv 50 lica za organizovanu međunarodnu trgovinu ljudima iz člana 186. KZBiH. Pored toga, različite predmete trgovine ljudima obrađivala su tužilaštva Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Distrikta Brčko BiH.

U izvještaju se naglašava i da novi oblici trgovine ljudima, u kojima su žrtve najčešće djeca, kao i globalni problem u vezi sa migracionom krizom, ukazuju na obavezu svim članovima Udarne grupe da se još energičnije i efikasnije uključuju u aktivnosti čiji cilj je otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje počinilaca krivičnih djela trgovine ljudima i djelotvornija zaštita žrtava, posebno djece.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE