• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanović zaobilazi Sarajevo dok ne ode Komšić

Autor Siniša Stanić

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović od nedelje boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, ali je glavni grad ove države i sarajevske političare zaobišao u širokom luku.

 Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske u posjeti BiH Izvor: Anadolija/Stipe Majić

Milanoviću je ovo prva službena posjeta BiH otkako je preuzeo funkciju predsjednika.

Svoju posjetu počeo je u Vitezu susretom s hrvatskim predstavnicima privrednog, političkog i kulturnog života Hercegovine. Nakon Viteza posjetio je Mostar, a potom slijedi Ljubuški, Tomislavgrad i Livno, odnosno gradovi sa većinskim hrvatskim stanovništvom, piše Blic.

"Nema više popuštanja u odnosu na prava Hrvata u BiH", bio je oštar Milanović u svom prvom obraćanju javnosti kada je stigao u BiH.

Možda će vas zanimati

Podsjetio je da je taj svoj stav već dokazao kada je insistirao da se odredba o obavezi poštivanja Dejtonskog sporazuma uvrsti u deklaraciju s posljednjeg samita NATO.

"Na jednak način postupaću u odnosu na dokumente koje budu usvajale sve međunarodne organizacije kojih je Hrvatska član", najavio je i poručio "ili takvih dokumenata neće ni biti".

Milanović je rekao i da neće ići u službeni posjetu Sarajevu "dok se neke stvari ne riješe", objasnivši da mu je sporan status sadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda, a člana Predsjedništva moraju birati građani hrvatske nacionalnosti", poručio je Milanović.

Ravnopravnost naroda

Politički analitičar Pejo Gašparević ističe da je Milanović poslao jasnu poruku sarajevskim političarima da ne priznaje političko obespravljivanje hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda.

"Birajući mjesta gdje su Hrvati većina za svoju posjetu, Milanović je poslao poruku da neće odustati od zauzimanja za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Direktno je rekao da Komšić ne može biti predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH jer za njega nisu glasali hrvatski građani", ističe Gašparević.

Dodaje da je Milanović, takođe, svojom izjavom kako neće posjetiti Sarajevo poručio da neće tolerisati političku neravnopravnost Hrvata u BiH.

"On je doslovno rekao da neće ići u Sarajevo dok Hrvati ne počnu biti ravnopravni sa ostala dva naroda", podsjeća Gašparević.

Ističe da je sigurno da će Milanovićeva posjeta izazvati velike simpatije u hrvatskom narodu u BiH, dok će s druge strane bošnjački politički milje osuditi takve njegove izjave.

"Milanović je već rekao kako zna da će ga neki zbog toga smatrati nacionalistom, ali da on nije nacionalista već samo predsjednik Republike Hrvatske, koji ima obavezu da se bori za prava Hrvata u BiH", zaključuje Gašparević.

(Blic, Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE