• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održano ročište Osmici, odbrana traži da se pusti na slobodu

Autor Dušan Volaš

Završeno je sudsko ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor, dok odbrana traži da se on pusti na slobodu.

 ročište Osmanu Mehmedagiću Izvor: Srna

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka na ročištu je zatražio i izuzeće sudije Tatjane Kosović, koja se jutros pojavila na ročištu uz obrazloženje da je zahtjev za izuzeće došao kasno i da je zbog hitnosti predmeta moralo da se održi danas, ali je Čavka ponovio da i dalje ostaje pri svom zahtjevu za njeno izuzeće.

Čavka je rekao da pritvor Mehmedagiću traži zbog osnovane sumnje zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja službenih isprava i pranja novca, te najavio da bi za mjesec dana trebalo da bude podignuta optužnica.

Tužilac je rekao da bi Mehmedagić boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, te da ima namjeru saslušati još svjedoka, među kojima su i studenti koji su protestvovali zbog Američkog univerziteta i činjenice da već godinu dana nisu dobili diplome.

Čavka je zatražio pritvor za Mehmedagića zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz zato što bi njegovo puštanje na slobodu moglo prouzrokovati uznemirenje javnosti i građana, koje se, kako je konstatovao, već desilo.

"S obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja bezbjednosti povezani sa lišavanjem slobode osumnjičenog Mehmedagića, njegovo puštanje na slobodu dovelo bi do dodatnog nepovjerenja u rad pravosuđa. Organizator protesta je Jasmin Mulahusić, koji je organizovao nenajavljene proteste ovdje ispred Suda, već je slao prijeteće poruke i Tužilaštvu i Sudu, a na protestima su viđeni i neki političari, što se može smatrati pritiskom na ove pravosudne institucije", rekao je Čavka.

Govoreći o Mehmedagićevoj diplomi, Čavka je rekao da je on svoju diplomu proglasio "državnom tajnom".

"Zloupotreba položaja je dokument o stručnoj spremi proglasiti državnom tajnom", ocijenio je Čavka i podsjetio na istorijat diploma koje je Mehmedagić donosio od 2015. godine kada je preuzeo funkciju direktora OBA.

Čavka je naveo da je Sudu već predato 214 dokumenata, da ima namjeru saslušati sve studente koji su protestvovali ispred Američke ambasade zbog činjenice da već godinu dana nisu dobili diplome.

"Zašto bi neko ko ima pravni fakultet imao potrebu da upisuje taj isti pravni fakultet na nekom drugom mjestu", zapitao je Čavka, govoreći o Mehmedagićevim diplomama kojima se, kako je naveo, ne može ući u trag.

On je zaključio da Mehmedagić nije imao pravni fakultet i da "nije imao visoku stručnu spremu".

Čavka je podsjetio da je Mehmedagić zajedno sa Denisom Prcićem falsifikovao vlastiti dokument o stručnoj spremi, da je dokumentacija skrivena na dvije lokacije u Nišićima i Semizovcu i da je u Semizovcu pronađeno 350 ce-deova, određen broj hard diskova...

Čavka je najavio da će saslušati i nekadašnjeg dekana i rektora tog fakulteta i najavio da će dokazati osnov na sumnju.

Govoreći o pranju novca Čavka je naveo nekretnine i automobil koje Mehmedagić ima i istakao da posjeduje dvije kuće, stan na Dobrinji i automobil velike vrijednosti.

Mehemdagićeva odbrana danas je zatražila da se on pusti na slobodu.

Advokat Senka Nožica je nakon izlaska iz sudnice istakla da su protesti građana u Sarajevu, održani što je hapšenje "Mehmedagića bilo nezakonito" i zahvalila, kako je rekla, tim ljudima koji su se borili za pravnu državu.

"Smatramo da nema ni osnovane sumnje da je naš branjenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret, a ne postoji nijedan čvrsti razlog da se on zadrži u pritvoru", rekla je Nožica.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE