• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci donirali 21 ''hamvi'' vozilo Oružanim snagama BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada SAD uručila je danas Oružanim snagama BiH 21 visokomobilno višenamjensko vozilo "hamvi" čija je ukupuna vrijednost oko 2.607.364 američka dolara.

 Amerikanci donirali 21 ''hamvi'' vozilo Oružanim snagama BiH Izvor: Ministarstvo odbrane BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, koji je danas prisustvovao primopredaji u kasarni Oružanih snaga u Rajlovcu, rekao je da je od 21 vozila devet saniteta i 12 vozila za transport trupa.

"Uz ranije doniranih 58 `hamvi` vozila, Oružane snage BiH sada imaju 79 takvih vozila na raspolaganju i to umnogome povećava mobilnost naših snaga", rekao je Podžić u obraćanju.

On je najavio da će u narednom periodu biti donirano još sedam ovakvih vozila, čime će ukupna vrijednost SAD Oružanim snagama iznositi više od 14,3 miliona američkih dolara.

"Benefite doniranih vozila neće imati samo Oružane snage već svi građani BiH jer ćemo ih koristiti i u kriznim situacijama, elementarnim nepogodama", rekao je Podžić.

Primopredaji vozila prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, koji izrazio zadovoljstvo što može uručiti ovu donaciju američkog naroda.

"Ova vozila nazivamo višenamjenskim, mogu se kretati po raznim terenima, mogu se koristiti i u miru kao podrška Oružanim snagama. Taj kapacitet odgovora na krizne situacije u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva kako bi se ti kapaciteti povećali. Zato je važna bila i nedavno održana vježba `Brzi odgovor` koju smo organizovali, uz pomoć Nacionalne garde države Merilend. Uključili smo sve agencije, i civilnu zaštitu, a sve kako bi odgovor na krizne situacije bio što bolji", rekao je Nelson.

On je dodao da su SAD svjesne da je njihovo ulaganje pomoglo Oružanim snagama BiH da podignu standarde i da se sada smatraju kao partner od povjerenja u projektima koje sprovode međunarodne snage.

"Pozivamo da se nastavi sprovođenje reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za EU put, ali ne samo u oblasti odbrane i već i kada je riječ o vladavini zakona i ekonomiji", poručio je Nelson.

Načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović najavio je da se do kraja godine očekuje da SAD donira BiH i četiri nova helikoptera.

"Riječ je o novoj opremi koja ranije nije korištena. To su višenamjenski helikopteri koji se mogu koristiti kao transportni. Naša vojska prvi put moći će koristiti helikoptere u svim vremenskim uslovima, bez obzira da li je dan ili noć", rekao je Mašović.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE