• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstan Simić: Inckova odluka nedorečena, genocid postao politička “roba”

Autor Brankica Spasenić

Pravni stručnjak i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, komentarisao je za Mondo posljednju odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopunama Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa zabranom negiranja genocida.

 zakon o zabrani negiranja genocida  Izvor: OHR

Istakao je da je Inckova odluka “nedorečena , a da je genocid postao više politička ‘roba’, nego pravna”.

Osvrnuvši se posebno na Stav 3 iz dopune Krivičnog zakona BiH, a u kojem se navodi:

Pročitajte

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, Simić je istakao:

“To je toliko nedorečeno i nejasno je da li se to odnosi samo na teži kvalifikovani oblik, odnosno na dva djela - genocid i zločin protiv čovječnosti ili uopšte na sve zločine?”, dodao je Simić.

Podsjetio je da se u Parlamentu BiH ranije, u više navrata, pokušavao usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida i to u dva navrata na prijedlog Beriza Belkića, ali nikada se nije usaglasilo oko ustavnog osnova i slično.

“Nema zakona bez dovoljno ruku u vazduhu”, bio je kategoričan Simić.

On je ocijenio i da je sada upitno nametanje zakona kao mehanizma da se prihvati određeno stanje kao takvo i da se u protivnom snose sankcije.

“Genocid je postao više politička ‘roba’ nego pravna, jer se koristi u političke svrhe. Imamo poplavu rezolucija, deklaracija, osuda koje sadrže i pravne elemente. Deklaracije u pravnom životu ne znače ništa, nego samo pretpostavku ‘moralnosti’ jednog društva da to prihvati i osudi”, naveo je Simić.

Posljednju Inckovu odluku je ocijenio kao “korak unazad” i novi element destabilizacije odnosa u BiH.

“Politika bošnjačkih lidera ide ka tome da svaki pripadnik srpskog naroda dobije ‘ausvajz’ da priznaje genocid. On niti se može izbrisati negiranjem, niti se može potvrditi ako ga neko priznaje - to rade sudovi. Sa druge strane, pravosnažnu presudu, ne može negirati niko, pa čak ni država svojim zakonom. Zato je ovo velika tema koja se zloupotrebljava”, istakao je Simić.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE