• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisu prisustvovali poslanici iz Srpske: Usvojeni prijedlozi o povećanju plata u institucijama BiH

Autor Dušan Volaš

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u drugoj komisijskoj fazi podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, sa danas usvojenih pet amandmana.

 Usvojeni amandmani o povećanju osnovice plate u institucijama BiH Izvor: FENA/Harun Muminović

Na prijedlog Kluba poslanika SDA prihvaćena su tri amandmana kojima se predviđa da osnovica plate za zaposlene u institucijama BiH iznosi 498,10 KM, a plata po ovoj osnovici obračunavala bi se u posljednjih pet mjeseci ove godine.

Predlagač amandmana objasnio je da bi se ovim plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelimično usklađivanje sa primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

Za ove namjene u budžetu BiH 2021. godine potrebno je više od 10 miliona KM.

Usvojena su i dva amandmana samostalnog poslanika Denisa Zvizdića, kojima se predviđa smanjenje budžetske rezerve, a ta sredstva bila bi upotrijebljena za finansiranje vrhunskog sporta.

Komisija nije podržala pet amandmana poslanika Naše stranke Mirjane Marinković Lepić, a koja je tražila da se umanje budžetske stavke za Predsjedništvo BiH, Generalni sekretarijat Savjeta ministara, Suda, Tužilaštva i Pravobranilaštva BiH.

Sredstva namijenjena za nabavku opreme, uglavnom automobila, u ovim institucijama bila bi, prema njenom prijedlogu, upotrijebljena za finansiranje odlaska sportista na međunarodna takmičenja, projekata kulture, nabavku opreme u Graničnoj policiji, obrazovanje Roma te organizacija lica sa invaliditetom.

Podršku članova Komisije nije dobio ni prijedlog amandmana poslanika A-SDA Jasmina Emrića da se iz tekuće budžetske rezerve za ovu godinu tri miliona KM usmjere za upravljanje migrantskom krizom.

Na današnjoj sjednici u drugoj komisijskoj fazi usvojen je Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Komisija je razmotrila i izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o praćenju realizacije preporuka revizije učinka "Aktivnosti institucija BiH za sprovođenje zaštite i spasavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći", te "Upravljanje grantovima u institucijama BiH".

Današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prisustvovao niko od poslanika iz Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE