• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pilsel reagovao na navode da je Komšiću popravljao imidž

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Hrvatski novinar i publicista Drago Pilsel bio je angažovan kao analitičar kojeg je plaćao kabinet člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

 Komšić angažovao Pilsela da mu poboljša imidž u Hrvatskoj Izvor: FENA Hazim Aljović

Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je izvještaj iz prošle godine o Predsjedništvu BiH u kojem je izneseno više zamjerki, naznačeno kršenje internih propisa i zakona, a posebno upozorenje oko ničim opravdanog angažovanja stručnjaka.

Tako je pod oznakom angažovanja "regionalnog političkog analitičara" angažovana jedna osoba u ''uredu broj 3."

"Analizom troškova nastalih na osnovu ugovora o djelu nismo se mogli uvjeriti kako su troškovi za ugovore o djelu u uredu broj 3 u ukupnom iznosu od 39.000 maraka opravdani. Naime, jedna osoba angažovana je putem ugovora o djelu tijekom cijele godine za mjesečnu naknadu u iznosu od 2.000 maraka, a za poslove regionalnog političkog analitičara. Plaćanje se vršilo mjesečno u evrima putem inostrane doznake. Druga osoba je angažovana za mjesečnu naknadu od 1.250 maraka, takođe cijelu godinu, a za poslove logistike u Kancelariji oficira za vezu," navodi se u revizorskom izvještaju, objavio je Večernji list.

List je od izvora u reviziji saznao se kako se radi o Dragi Pilselu, hrvatskom novinaru i publicisti, a da je njega angažovao Željko Komšić kako bi u Hrvatskoj pokušao "popraviti" imidž.

Podsjećamo, rukovodstvo Hrvatske u posljednje vrijeme ne krije da ne smatra Komšića legitimnim predstavnikom Hrvata u BiH iako je on formalno hrvatski član Predsjedništva BiH - otud potreba za ''peglanjem'' imidža.

Pilsel je Večernjem potvrdio da je bio angažovan, ne navodeći koliko je pritom dobijao novca, kao i za koje poslove.

"Nemam ugovor s članom Predsjedništva BiH. Imao jesam," naveo je Pilsel.

Predsjedništvo BiH nije odgovorilo na pitanje o angažovanju Pilsela.

Podsjećamo da je Komšić za jednog od savjetnika 2019. godine imenovao Čedomira Jovanovića, predsjednika LDP-a u Srbiji.

Reagovanje Drage Pilsela

"Klikabilno je navesti da me je član Predsjedništva BiH Željko Komšić angažirao da mu ''peglam imidž'' za novac u Hrvatskoj. Ali je to nemoralno jer nije istina! 

Kao ''dokaz'' za ovu klevetniču rečenicu na moj račun navodi jedna moja kolumna sa portala Autograf u kojoj sam kritizirao novinara i urednika HTV-a Aleksandra Stankovića odmah nakon što je ugostio Željka Komšića u emisiji ''Nedjeljom u 2'' 20. siječnja 2019.

Legitimno je da se netko ne slaže sa mnom oko načina kako je Stanković vodio tu, za mene, spornu emisiju. Ja sam bio šokiran nepripremljenošću, neobavještenošću i agresivnošću kolege Stankovića. Nije mi se dopalo što gospodin Stanković pristaje na diskurs nacionalističkih stranaka u BiH. I opet bih tu kolumnu napisao i potpisao. A to što sam tada napisao nije imalo nikakve veze sa ugovorom za analitičke tekstove za gospodina Željka Komšića. Pretpostavljajući da je uredništvo portala Mondo.ba čitalo tu moju kolumnu, ponavljam, legitimno je da se netko ne slaže sa negativnom ocjenom koju smo dali moja malenkost i mnogi gledatelji. Ali poanta mojeg reagiranja je da nije istina da sam lijepo pisao o članu predsjedništva BiH Komšiću za novac.

Kao što sam kratko izjavio novinaru Večernjeg lista BiH: imao sam ugovor za posao analitike s kabinetom Željka Komšića. Taj ugovor je odavno prestao važiti. Ne smatram spornim baviti se analitikom. Ugovori su, pak, poslovna tajna i o njima javno smije dati informacije samo odgovorna osoba za kabinet gospodina Željka Komšića ili on sam.

Poslovima analitike se bavim od 1985. kada sam to počeo raditi, profesionalno, dakle, za novac, u argentinskom konzulatu u São Paulu, Brazil. Od 1979. se nalazim u novinarskim poslovima (prve korake u novinarstvu sam, pred televizijskim kamerama, učinio u dobi od 17 godina). I savršeno dobro znam razdvajati domenu novinarstva i domenu analitike koja se radi za klijenta, bez obzira što je analitika često i (ključan) dio novinarstva (pa sam tako pisao i vanjskopolitičke i religiološke analize za tportal i druge medije). Bilo je godina kada se analitikom nisam bavio. Imao sam različite klijente. Najpoznatiji moj angažman, jer se o tomu najviše pisalo, je bio posao analitičara u prvoj kampanji predsjedničkog kandidata Ive Josipovića tijekom koje sam se nastavio baviti novinarskim poslom. Naši prijateljski odnosi se nastavljaju i na način da bivši Predsjednik RH piše kolumne za portal Autograf koji vodim. Ponavljam: ne zloupotrebljavam novinarski posao da bih sa strane zarađivao promovirajući interese povremenih klijenata. Nikada nisam oskvrnuo moj novinarski poziv", rekao je Drago Pilsel.

(Večernji list/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE