• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gluvi telefoni: Dodikov kabinet je učestvovao u radu jer je odgovoreno na mejl?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Po svemu sudeći telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana, a kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH je učestvovao u radu ovog tijela utoliko što je odgovoreno na mejl o prijedlogu dnevnog reda.

 da li je Dodik učestvovao na sjednici Predsjedništva BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

To je ono što za sada znamo, jer na sajtu Predsjedništva BiH još nema zapisnika ili izvještaja o navodnoj sjednici.

U Kabinetu generalnog sekretara Sekretarijata Predsjedništva BiH Zorana Đerića RTRS-u je rečeno da Dodik nije učestvovao u telefonskoj sjednici.

Svi mediji danas su objavili mejl prepisku između kabineta tri člana Predsjedništva u kojoj je na prijedlog dnevnog reda iz Dodikovog kabineta odgovoreno: ''Nismo saglasni.''

Iz Komšićevog kabineta ranije je saopšteno da je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva i glasao protiv prijedloga imenovanja članova Upravnog odbora Centralne banke, ali da je preglasan te da su članovi tog odbora potvrđeni.

Dodik je to demantovao.

"Juče je bio zahtjev za telefonskom sjednicom, ja sam odgovorio putem svoje službe da nisam za tu sjednicu. I jedino moje učešće je u tome to što sam odbio telefonsko zasjedanje", rekao je Dodik.

Prepiska:

Izvor: Predsjedništvo BiH

U zaključcima koji su usaglašeni i potpisani od strane lidera stranaka iz Republike Srpske, a koji se odnose na neučešće odnosno blokadu rada institucija BiH u drugoj tački navodi se da potpisnici ''smatraju da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara), osim u slučajevima kada je neophodno učešće, radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

Ovo praktično znači da će Dodik, s obzirom da druga dva člana Predsjedništva mogu da ga preglasaju ako ga nema, prisustvovati sjednicama da bi eventualno uložio veto, pozvao se na vitalni nacionalni interes, kako bi odluka Predsjedništva BiH mogla da se poništi u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE