• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klub Bošnjaka najavio veto u Vijeću naroda na zakone koje je usvojila NSRS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS je istakao da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u predviđenom roku, a vezano za posljednja dva zakona koje je Narodna skupština RS izglasala.

 Veto kluba bošnjaka u NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

Zastupnici u NSRS usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

"Ti zakoni su u proceduri i nisu konačni obzirom da pitanje vitalnog nacionalnog interesa i odmori koji su u toku će uzeti vremena da to se riješi na bolji način. Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes i procedura će ići kako je predviđeno. Mi očekujemo da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, da će sve to otići na Ustavni sud RS, gdje ne očekujemo puno od tog političkog suda. Zbog toga ćemo uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH," istakao je Okić.

Dodaje da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS očekuje i reakciju međunarodne zajednice i drugih aktera.

"Očekujemo da će reagovati i Tužilaštvo BiH gdje su jasne naznake krivične odgovornosti za one koji su sve ovo pokrenuli i u proceduru stavili," zaključio je Okić.

(N1)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE