• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Mjesto stradanja pretvoreno u smetljište, napraviti monument kod Banjaluke

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je da je mjesto stradanja 14.000 Srba u Garavicama kod Bihaća od komšija muslimana i Hrvata danas pretvoreno u smetljište i da će se založiti da se monument za stradanja srpskog naroda napravi na teritoriji Srpske.

 Srn2021-9-4_145718_3 Izvor: Srna/Bojan Rečević

Dodik je istakao da kamenje u Garavicama nije spomenik već sprdnja žrtvama, da su kamenje izmislili komunisti da bi pokazali da tu nije bilo ničega, a ne da je tu ubijeno 14.000 ljudi.

"Ovo je strašno mjesto našeg stradanja, mjesto koje svjedoči o svim podjelama, potvrđuje da smo između sebe podigli velike ograde, da ovo mjesto nije stratiše nego smetljište jer neki aktuelni danas samo i žele da to bude", rekao je Dodik u govoru u Garavicama gdje je obilježeno 80 godina od srpskog stradanja od ustaške ruke.

Prema njegovim riječima, pretvoriti ovo u smetljište mogu samo oni koji danas pravdaju ono što se nekad desilo.

To, kako je istakao, govori i o besmislu BiH, te podsjetio na izreku "što je veća ograda, bolje su komšije", te ukazao da će se zalagati za život jednih pored drugih.

"Ovi ovdje su podigli ogradu prema nama u uslovima kada Potočari i druga stratišta gdje su stradali Bošnjaci tek u ovom ratu djeluje urbano i civilizovano, koji čuva policija Republike Srpske i onemogućava bilo kakvo skrnavljenje, u Srebeenici mi pokazujemo svoj obraz i treba tako da ostane", naglasio je Dodik.

On je naveo da je u Garavicama duplo veće stradanje, nego u Srebrenici prema njihovim brojevima koji nikada nisu potvrđeni, a na ovom mjestu gledaju žbunje, smetljište.

Garavice koje na ovakav način tretiraju neka je na njihov obraz, naglasio je on i dodao da nema ni želje ni volje da ih moli ni za šta niti želi da prizove njihovu svijest jer oni to nemaju.

Dodik smatra da je pametnije da se razgovara o tome da se na prostoru Banjaluke napravi monument za stradanje srpskog naroda od Paga, Jadovna, Garavica, Šušnjara koji izgledaju još jadnije nego ovo ovdje.

On je zamolio predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića da na prostoru Republike Srpske izgrade monument koji će se zvati Garavice gdje će se moći dostojno okupljati, jer je smeće koje sada gledaju ispred sebe dodatno poniženje.

"Založiću se da se ovome prida veći značaj i da to što prije bude stavljeno na dnevni red naših institucija", naglasio je Dodik.

To, dodao je, nije samo do onih koji neće da "nas vide tu u ovako sramotno malom broju", već je, kako je rekao, krivica i na živima koji nisu mogli da tu dođu jedan dan i samo da pomisle kako je tim ljudima bilo kada su ovdje ubijani od komšija muslimana i Hrvata, nikakvog fašističkog terora.

"Kakav fašistički zločin, ovo je zločin komšija nad komšijama, imena su poznata. Neki su za vrijeme komunističke vlasti bili visoki funkcioneri", rekao je Dodik, a krivica je bila na Titu i komunističkom režimu.

On je naveo podatak da je Bihać 1941. godine imao 71 odsto Srba a danas 91-92 Srba, ali da ih ne bi bilo ni 20 da nije Srpske pravoslavne crkve, te naveo da je ovaj grad, iako lijepo izgrađen, sinonim za srpsko stradanje.

"Ovo mora da postane kolektivno pamćenje, a ne sjećanje od dana do dana", istakao je Dodik i podsjetio na stravične zločine nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je naglasio da su današnji odnosi u BiH teški, da su sublimat svih problema same BiH, da velika masovna međunarodna operacija koja je trebalo da objedini narode nije uspjela pa pokušavaju sa lažnim visokim predstavnikom da još jednom pokušaju poravnati stvari u korist muslimana - Bošnjaka u BiH, a na štetu Srba i Hrvata.

Ukazao je i na odnose sarajvskih vlasti prema ovom prostoru kada je riječ o migrantima, naglasivši kako žele da se jedan broj njih naseli tu, pacifizira prostor u ime nekih velikih vrijednosti, panislamizma.

"Nije ni ratnički ni bilo kakav zahtjev o mirnoj disoluciji u BiH gdje ćemo potvrditi da možemo da živimo jedni pored drugih", naglasio je Dodik.

Ukazao je da Republika Srpska mora da živi i da se zalaže za miran razlaz. "Da napravimo svoje države i živimo mirno kao komšija", dodao je Dodik i napomenuo da je garancija dodatnom miru na ovom prostoru da budemo zasebne države, ali je i ovom prilikom ponovio da nikoga ne mrzi već kao političar ukaze na činjenice srpskog stradanja.

Dodik je istakao da danas Srbija i Republika Srpska daju veliki značaj obilježavaju srpskog stradanja, zahvalio je i za svjedočenje jednog muslimana stravičnom događaju na koje nisu reagovale komunističke vlasti.

"Nisu reagovale već su pravili neki centar stvaranje bosanskohercegovačke državnosti. Kakav je to centar u kojem pobijete 71 posto stanovništva", upitao je Dodik i ponovio kako se neće i ne može prihvatiti ni Sarajevo kao glavni grad jer je odatle istjerano 150.000 Srba, a poginulo 7.000 u logorima koje su organizovali muslimani. 

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE