• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se sastao sa Joanikijem u Crnoj Gori: "Bio sam pozvan i na ustoličenje"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem.

 Dodik se sastao sa Joanikijem u Crnoj Gori: "Bio sam pozvan i na ustoličenje" Izvor: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da srpski narod u Crnoj Gori ne traži ništa drugo nego da ima ravnopravan status i da je Srpska pravoslavna crkva pokazala da može da okupi i na neki način izbori svoj društveni status, a da je na drugim ljudima koji se bave politikom da obezbijede politički status Crkve.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju uoči sastanka sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, da je mitropilit je divan čovjek i važan čovjek srpske pravoslavne vjere i Crkve.

"Dobio sam poziv da budem na ustoličenju, ali smo iz poznatih razloga odlučili svi mi da ne dolazimo da ne bude neka špekulacija kojoj su neki skloni", naglasio je Dodik.

On je dodao da mu je čast što će danas razgovarati sa mitropolitom Joanikijem.

"Odlazim u Manastir da popričamo o svemu, da vidimo šta mi možemo pomoći i da mu zahvalim za istrajnost, čovjeku koji nesumnjivo ostaje u okviru onoga što je srpska pravoslavna vjera i Crkva i to je sada najvažnije", rekao je Dodik.

On je naveo da je srpski narod u Crnoj Gori godinama i decenijama bio potlačen na način da je bio potpuno dezavuisan.

"Tamo se i ne traži ništa drugo nego da imamo ravnopravan status. Crkva je pokazala da može da okupi i da na neki način izbori svoj društveni status.
A na drugim ljudima koji se bave politikom je da obezbijede politički status Crkve u Crnoj Gori", istakao je Dodik.

Joanikije: Dodij je bio glas razuma prema Crnoj Gori

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio glas razuma iz Republike Srpske prema Crnoj Gori, kao i glas mira i bratskog pomirenja.

Mitropolit Joanikije dočekao je danas Dodika u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgarada zajedno sa igumanijom mati Justinom i monahinjama i tom prilikom su mu poklonikli ikonu Bogorodice sa ćivota Svetog Arsenija Sremca.

"Posebno nam je drago što smo danas dočekali političara koji više decenija ima veliki uticaj, a koji nije mogao prisustvovati ustoličenju, ali nije propustio priliku da čestita taj čin", rekao je vladika Joanikije.

On je rekao da dočekuje Dodika kao brata, koji doprinosi miru i stabilnosti u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Srpski član Predsjedništva BiH se zahvalio na daru i još jednom čestitao mitropolitu Joanikiju ustoličenje.

Vladika Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a u tron mitropolita crnogorsko-primorskog uveo ga je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Manastir Ždrebaonik je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na lijevoj obali rijeke Zete u Sekulićima, nadomak Danilovgrada. Posvećen je Svetom Arhangelu Mihailu i pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE