• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o akciji "Halijard": Junački poduhvat srpskog naroda

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u dobojskom selu Boljanić da akcija "Halijard" prije 77 godina predstavlja junački poduhvat srpskog naroda, koji je uvijek bio na strani slobode i pravde.

 Dodik o akciji "Halijard" Izvor: SRNA/Boris Nogo

"Ovdje smo na obilježavanju istorijskih i istinitih događaja o kojima se nije pričalo 70 godina jer tadašnji režim to nije dozvoljavao", rekao je Dodik obraćajući se na obilježavaju 77 godina od akcije "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u selu Boljanić njih 60.

On je podsjetio da su dvije vojske na prostoru bivše jugoslavije bile međunarodno priznate, a to su četnički pokret i partizanske jedinice.

"Nažalost, Titov režim ignorisao je stradanja Srba u Jasenovcu, Pagu, Jadovnu, Hercegovini, tako su pokušali da prećute istinu o ovom događaju. Međutim, činjenica je da je četnička vojska čuvala slobodu narodu na Ozrenu", poručio je Dodik.

On je naglasio da srpski narod na Ozrenu branio ognjišta, vjerovao u Srbiju i četničkog komandanta generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Prema njegovim riječima, mnogi saveznički piloti su spaseni, što je odraz veličine i snage srpskog naroda.

"Nažalost, Srbi su, uprkos svojoj humanosti i slobodarskoj težnji, krajem prošlog vijeka satanizovani. Vjerujem da odnosi srpskog naroda sa SAD i tadašnjim saveznicima mora biti promijenjeni", kaže Dodik.

Dodik je ponovio da su za srpski narod mir i sloboda svetinja, a država sinonim za slobodu.

"Dopustite nam da imamo državu i slobodu, jer je BiH za nas tamnica. Vjerujem u mir i sve dobre narode", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska na putu slobode i razvoja.

"Ovdje živimo vijekovima i borimo se za našu slobodu. Srpski narod se za slobodu borio protiv Turaka, Austrougara, nacista i bombardovao ga je NATO. Mi smo slobodouman narod, koji je bio na strani pobjednika i neka ovo vrijeme bude vrijeme srpskog ujedinjenja", kaže Dodik.

On je naveo da se razgovara i izgradnji monumentalnog kompleksa na području Ozrena, kako bi se svaki dan slala poruka mira i ljubavi.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija "Vazdušni most", kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

(Srna)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE