• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod Doboja obilježena godišnjica spašavanja savezničkih pilota

Autor Dušan Volaš

U selu Boljanić kod Doboja danas su položeni vijenci u znak sjećanja na junaštvo, žrtvu u spasavanju savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" prije 77 godina.

 Operacija "Halijard" Boljanić kod Doboja Izvor: SRNA/Boris Nogo

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije.

Poštu su odali predstavnici Ambasade SAD u BiH, Ambasade Velike Britanije u BiH, Fondacije "Halijard", Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te grada Doboja.

Na ceremoniji Boljaniću istaknute su zastave Republike Srpske, Srbije i SAD.

Posthumno odlikovanje

Predsjednik Fondacije "Halijard" DŽon Kapelo danas je u Boljaniću kod Doboja uručio odlikovanje posthumno dodijeljeno komandantu Ozrenske četničke birgade Jugoslovenske vojske u otadžbini Cvijetinu Todiću zbog spasavanja u savezničkih pilota u alciji "Halijard - vazdušni most" prije 77 godina.

Unuk Darko Despotović, koji je danas primio odlikovanje, rekao je da ne smiju biti zaboravljeni srpski heroji i istakao da je četnički pokret na prostoru Ozrena spriječio genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

"Da nije bilo četničkog pokreta na prostoru Ozrena bi bio počinjen genocid nad sprskim narodom. Srećom, to se nije dogoilao", naglasio je Despotović

On je naveo da je srpski narod uvijek bio na strani i istine i pravde.

U akciji savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" prije 77 godina spaseno je više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija "Vazdušni most", kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

(Srna)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE