• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimpešta: Izetbegović optužio Srpsku za sve loše u BiH, reagovao Čubrilović

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Narodne skupštine Reupbilke Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je na današnjoj sjednici lidera parlamenata zemlja Jugoistočne Evrope u Budimpešti morao da reaguje zbog neprimjerenih izjava predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bakira Izetbegovića.

 Nedeljko Čubrilović u Budimpešti Izvor: NSRS

Čubrilović je naglasio da je da je Izetbegović počeo da otvara pitanja koja su potpuno odudarala od teme same sjednice kojom su se bavili svi ostali učesnici, počev od predsjednika parlamenata Višegradske grupe do predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope.

"On /Izetbegović/ je za stanje u BiH optužio prije svega SNSD i neke elemente unutar Republike Srpske, a potom i HDZ, te se predstavio kao jedini demokrata u BiH i jedini koji može da diktira demokratske principe po kojima drugi treba da se ponašaju", rekao je Čubrilović.

On je istakao da Izetbegović, vjerovatno potpomognut dijelom međunarodne zajednice, koja mu daje "vjetar u leđa za takve stavove", misli da je demokratija ono što on kaže ili ono što diktira njegova politička opcija.

"Sve ostale je napao. Svi su ostali krivi, samo on nije. Ja sam ovdje morao da reagujem i da kažem da BiH nema drugih rješenja, osim onih kompromisnih, a da je Izetbegović jedan od onih koji spada u grupu remetilačkih faktora unutar same BiH", naglasio je Čubrilović.

Izetbegović: Srpska ugrožava BiH, region pa i EU

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović učestvovao je na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti i tom prilikom optužio Srpsku za zastoj BiH na putu ka EU.

Izetbegović je podsjetio da je evropski put BiH trenutno u zastoju.

"Razlog za to su blokade i kriza koje su uzrokovale političke snage iz entiteta Republika Srpska, samo zato što im je zakonski zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Građani BiH su trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo negirati genocid i odlikovati presuđene ratne zločince," rekao je Izetbegović, prenosi Kliks.

Naveo je i navodne primjere diskriminacije u Republici Srpskoj, dodavši da predvodnici takve politike ugrožavaju Dejtonski sporazum, a samim tim i mir i stabilnost.

"Posljedice takve antievropske i anticivilizacijske politike ne snosimo samo mi u BiH, već ona može destabilizovati cijeli region, pa i EU," kazao je Izetbegović.

Pozvao je države članice EU na nultu stopu tolerancije "prema kreatorima destruktivne politike", te na "korišćenje mehanizama kojima se može zaustaviti i spriječiti destabilizacija prilika,"

Ukazao je i na potrebu sprovođanja odluke Evropskog suda za ljudska prava i eliminisanje diskriminacije u izbornom procesu.

"BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda, ali i četiri političke grupacije - bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska. Ova posljednja je barem dvostruko zastupljenija u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH od hrvatskih stranaka. Uprkos tome, ovu grupaciju žele da „zbiju“ u bošnjačku kvotu od 33 odsto, iako bošnjačke i građanske stranke čine 60 odsto glasačkog i parlamentarnog tijela," izjavio je Izetbegović.

Istakao je i navodne "zloupotrebe ovlašćenjnja domova naroda", ali i nezadovoljstvo stranaka sa hrvatskim etničkim predznakom zbog načina izbora predstavnika u institucijama vlasti.

"Oba zahtjeva moguće je uskladiti izmjenama Ustava i Izbornog zakona, ali se to mora uraditi uporedo. U sprovođenju odluka Evropskog suda moguće je povećati šanse hrvatskih stranaka u izboru članova Predsjedništva, ali se istovremeno moraju reducirati nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu precizno definisanih vitalnih nacionalnih interesa," pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da su uklanjanje veta u procesu donošenja odluka i reduciranje ovlašćenja domova naroda zahtjevi Evropske komisije i Venecijanske komisije.

"Zbog toga od predstavnika EU očekujemo da, u skladu sa vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomognu u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH," poručio je Izetbegović.

povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zu

Oces da budes ko i babo, e neces,nedaju Srbi ni pedalj Srpske zemlju.

MONDO REPORTAŽE