• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović o odluci srpskih parlamentaraca: Taktiziranje, odustaće jer nisu u pravu

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da odluka parlamentarnih stranaka u Repubici Srpskoj o neučestvovanju u donošenja odluka u državnim organima "taktiziranje".

 Izetbegović o odluci srpskih parlamentaraca: Taktiziranje, odustaće jer nisu u pravu Izvor: Fena/ Hazim Aljović

On je za televiziju Hajat rekao da je u pitanju taktiziranje i da će stranke iz RS jedno vrijeme praviti krizu, a kasnije odustati, jer, kako tvrdi, ''nisu u pravu".

"Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Savjeta ministara, tako da bi avgust svakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti'', rekao je Izetbegović.

''Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 odsto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?", upitao je Izetbegović.

Dodao je da poslednjom odlukom odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka ''ne samo da se neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što je nabrojao, cijeli ovaj katalog, polako odustati od toga'', prenio je Klix.ba.

"Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu", kazao je Izetbegović.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su danas na sastanku da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

(Tanjug)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE