• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija Ustavnog suda BiH: Republika Srpska i dalje gazduje svojim šumama 

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpska i dalje gazduje svojim šumama, sve dok ne bude donesen Zakon od državnoj imovini, odlučio je Ustavni sud BiH, pojašnjava sudija Mato Tadić.

 Odluka Ustavnog suda BiH o raspolaganju šumama RS Izvor: Srna

Sudija Ustavnog suda BiH Mato Tadić rekao je da šumama u Srpskoj nastavlja upravljati onaj koji je to i do sada radio.

Istakao je da odlukom Ustavnog suda to pitanje mora da riješi Parlamentarna skupština BiH.

Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet, nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine, dok to ne bude riješeno odgovarajućim zakonom na nivou BiH.

"Niko neće "fizički" prenijeti zemljište ni šume. Sa njim upravlja ko i sada gazduje. Ovo je složena situacija i moramo voditi računa o Sporazumu o sukcesiji. A tamo nema ni Federacije BiH, ni Republike Srpske. Nivo BiH je obavezan da riješi ko ima pravo na imovinu," istakao je Tadić na konferenciji za novinare sudija Ustavnog suda BiH, a prenosi RTRS.

On je naglasio da se u predmetima u onom dijelu gdje Ustavni sud BiH utvrdi da je došlo do povrede i da su neke odredbe neustavne, to nakon roka od šest mjeseci briše iz pravnog sistema.

Nije odgovorio na pitanje novinara da li je neko od sudija u ovom predmetu bio protiv, odnosno da li je izuzeo svoje mišljenje.

"Prema našim pravilima zabranjeno je iznositi ko je sudija izvjestilac i kako je ko glasao. To možete vidjeti nakon objavljivanja odluke na veb stranici i u Službenom glasniku. Ako ima izuzeto mišljenje ono se objavljuje zajedno sa odlukom i koji sudija je izuzeo. To je standard koji se koristi i kod drugih ustavnih sudova u svijetu," naveo je Tadić.

RTRS saznaje da su dvojica srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH glasali protiv ove odluke.

Obrazlažući odluku Ustavnog suda BiH kada je u pitanju ocjena ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske, potpredsjednik suda Mirsad Ćeman je rekao da su neustavnim ocijenjeni članovi zakona kojima se vlasništvo nad šumama na području Republike Srpske isključivo tretira vlasništvom Srpske.

"Ti članovi su ocijenjeni neustavnim sa obrazloženjem da na osnovu dosadašnje sudske prakse, odluka, Zakona o zabrani raspolaganja imovinom i Sporazumom o sukcesiji, svoju nadležnosti ima, prije svega BiH," rekao je Ćeman.

On je naveo da je ocijenjeno da Parlamentarna skupština BiH to pitanje treba da uredi zakonom.

"Onda zavisno od rješenja i kriterijuma koji budu utvrđeni tim zakonom, entiteti ili druge organizacione jedinice i fizička lica mogu imati pravo svojine i nad šumama kao javnim dobrom," rekao je Ćeman.

Ćeman kaže da je Ustavni sud BiH zaključio da Parlamentarna skupština BiH pozvana, ovlaštena i obavezna da donese zakon i odredi koji nivoi će imati i koliko vlasništva nad šumama.

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Srpske, nisu u skladu sa Ustavom BiH, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zu

Federacija nije potpisnica Dejtonskog sporazuma,nego Republika Srpska.BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda.To mi laici znamo.Kako vi mozete biti sudije a neznate ,(necete ) da znate to.

MONDO REPORTAŽE