• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon sjednice Savjeta ministara opozicija "prozvala" SNSD: Prekršili odluku NSRS i priznali Šmita

Autor Dragana Božić

Nakon usvajanja odluke o privremenom finansiranju na sjednici Savjeta ministara na kojoj su učestvovali i ministri iz Republike Srpske opozicija „prozvala“ SNSD da je prekršio zaključke Narodne skupštine RS i priznao Visokog predstavnika.

 Opozicija o radu ministara iz Srpske na sjednici Savjeta ministara BiH Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Naime, Savjet ministara BiH usvojio je danas jednoglasno na telefonskoj sjednici odluku o privremenom finansiranju zajedničkih institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Ovom odlukom osigurano je nesmetano funkcionisanje državnih institucija, a zanimljivo je da su na istoj učestvovali i ministri iz Republike Srpske.

Usvajanje ove odluke od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije tražio je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, što je Dodik ponovio na današnjoj sjednici Izvršnog odbora SNSD-a.

Međutim, iako je Narodna skupština Republike Srpske krajem jula donijela odluku da predstavnici Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH, ministri SNSD-a iz Srpske danas su ipak učestvovali u radu Savjeta ministara.

Nakon današnje sjednice Savjeta ministara reagovali su opozicioni političari, navodeći ovaj potez priznanjem Visokog predstavnika i kršenjem odluke Narodne skupštine.

“Desilo se ono što se i očekivalo od Tegeltije i SNSD-a. Uobičajeno, kao i mnogo puta do sad, pričali su jedno, obećavali javnost u patriotizam čak su obećavali i plate za 7000 zaposlenih iz budžeta Republike Srpske da bi na kraju neslavno kapitulirali”, istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović, komentarišući usvojenu odluku Savjeta ministara o privremenom finansiranju kojom se, kako navodi, krše zaključci Narodne skupštine Republike Srpske.

„Kada je Šmit zatražio održavanje sjednice Savjeta ministara BiH, trebali su nam odmah reći da će postupiti suproatno zahtjevima Narodne skupštine i time nam uštedjeti vrijeme. Glasanjem na sjednici Savjeta ministara praktično su i priznali Šmita kao Visokog predstavnika“, naglasio je Šarović.

Na rad ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH reagovao je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavivši da je SNSD u jednoj sjednici “priznao” i Visokog predstavnika i odustao od zaključaka Narodne skupštine RS.

"Danas je jednim potezom SNSD-a i odblokiran rad zajedičkih institucija BiH i „bivši njemački ministar g. Šmit“, kako su ga oslovljavali, priznat je za visokog predstavnika u BiH. Preciznije rečeno, kada Šmit pozove, Tegeltija i drugi ministri odobravaju privreneno finansiranje", rekao je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa i istakao:

"Umjesto da traže saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske za donošenje odluka na nivou BiH, oni kukavički, tokom trajanja sjednice NSRS, sazovu sjednicu Savjeta ministara i izdajnički prekrše zaključke našeg najvišeg zakonodavnog tijela o neučestvovanju u radu institucija BiH. Pri tome, kriju se iza opozicije, tvrdeći da su imali saglasnost lidera opozicionih stranaka. Jasno ću reći: lažu! Moji saglasnost nisu imali, niti sam razgovarao o tome sa njima", ističe Borenović.

Nebojša Vukanović objavio je na svom blogu da je ovakav potez SNSD-a očekivao.

"Ponosan sam na činjenicu da je vlast matirana u par poteza, što je danas potvrđeno tokom kapitulacije SNSD-a u Sarajevu, gdje su Zoran Tegeltija i SNSD-ovi ministri u Savjetu ministara BiH glasajući za privremeno finansiranje. Tako je na brutalan način grubo prekršena Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o neodlučivanju predstavnika Republike Srpske u Sarajevu i Zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, rekao je Vukanović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da SNSD ostaje čvrst pri tome da se radi, ali ne odlučuje na nivou Predsjedništva, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara, uz napomenu da će predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija morati da zakaže neke sjednice, ali da neće biti odluke naših ministara izuzev odluke o privremenom finansiranju.

On je rekao da je Izvršni komitet o pitanju rada zajedničkih institucija konstatovao da se SNSD ponašao i da treba tako da nastavi u skladu sa odlukom Narodne skupštine.

Podsjećamo, Dodik je sredinom septembra najavljivao da će Vlada Srpske izdvojiti 21 milion maraka mjesečno kako bi isplaćivali plate zaposlenim građanima Republike Srpske u Zajedničkim institucijama BiH zbog neučestvovanja predstavnika Republike Srpske u Sarajevu i Zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine.

Lideri političkih stranaka iz Srpske, među njima i Dodik, potpisali su krajem jula zajedničke zaključke, odbacujući nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika, a jedan od zaključaka je da "ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona."

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE