• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer RS potvrdio: “Messer” obavijestio Vladu RS da može isporučiti 60.000 kilograma medicinskog kiseonika sedmično

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković potvrdio je danas na sjednici Narodne skupštine RS da je firma “Messer” Sarajevo obavijestila Vladu RS da može obezbijediti 60.000 kilograma medicinskog kiseonika sedmično.

 Premijer RS potvrdio: “Messer” obavijestio Vladu RS da može isporučiti 60.000 kilograma medicinskog kiseonika sedmično Izvor: Vlada RS

On je rekao i da su “netačne” informacije koje je danas iznio direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak o tome da je njega “Messer” obavijestio da mogu obezbijediti pet cisterni, svaka od oko 23 tone.

Upitao je i da li je Zolak “portparol Messera ili direktor Agencije”.

„Messer je po našem dopisu od prije dva dana, preko resornog ministarstva, obavijestio RS o mogućnosti da se obezbijedi 60.000 kilograma medicinskog kiseonika sedmično zdravstvenom sistemu Srpske. To je zvaničan papir koji mogu dostaviti da pogledate, a potpisao je direktor Messera. Danas vidim na društvenim mrežama da Zolak daje informaciju o isporuci oko 115.000 kilograma“, rekao je Višković.

Naveo je i da je sa ministrom zdravlja Srbije razgovarao o mogućnostima isporuke medicinskog kiseonika za RS.

„Srbija, sa svim elementima državnosti, za razliku od BiH koja je neka mućka, je u svom pravilniku napisala da, ako se desi da u određenom momentu nema medicinskog kiseonika, može industrijski čistoće te i te, u industrijskim bocama koje moraju biti očišćene“, naveo je Višković.

Podvukao je da je „zbog građana Republike Srpske“ morao da uradi analizu kiseonika koji je korišten u zdravstvenom sektoru Srpske, te upitao zašto to nije uradila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

„Nisu, jer svjesno žele da manipulišu sa javnošću“, dodao je Višković.

Kazao je i da je sav kiseonik čistoće iznad 99,5 - medicinski.

„Tako mi je saopštila struka. Kad se od muke ne zna šta će, onda se uzima datum uzimanja uzoraka, da je u Banjaluci i Prijedoru uzeto u roku od tri minute, ali je pojašnjeno da je to momenat kada je uzorak počeo da se testira u samoj ustanovi“, rekao je Višković.

Istakao je da je dobio informacije od stručnog savjeta pri Ministarstvu civilnih poslova BiH da će se u pravilniku dati prelazni rok od 90 dana kako bi se otklonile sve “administrativne barijere“, a kiseonik u RS uvozio po pravilniku i zakonu.

Podsjetio je i da se to ne može uraditi po interventnom uvozu jer sve bolnice imaju važeće ugovore sa potencijalnim dobavljačima.

„Onda bi njih prvo morali raskinuti, pa se otvara mogućnost podnošenja tužbi. Zatim moraju raspisati javnu nabavku, potpisati ugovor, a tek onda Vlada daje saglasnost. Drugo pitanje je infrastruktura unutar bolnica, pa jedan dobavljač može da ne dozvoli da konkurent koristi njegove tankove. Treće je što na tržištu nema dovoljno medicinskih boca, ne možete ih kupiti. Zato bih volio sjesti sa direktorom Agencije i da nađemo rješenje. Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da je administrativna barijera prepreka za ljudski život“, izjavio je Višković.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE