• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno suđenje Novaliću za aferu "Respiratori": Od tužioca zatraženo da se ne spominje Sebija Izetbegović

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima optuženim za nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM, nastavljeno je saslušanjem sekretarke federalne Vlade Edite Kalajdžić.

 Nastavljeno suđenje Novaliću za aferu "Respiratori": Od tužioca zatraženo da se ne spominje Sebija Izetbegović Izvor: FENA/Harun Muminović

Ona je rekla da je sve ponude koje su stizale u kancelariju premijera za nabavku medicinske opreme i sredstava prosljeđivala Federalnoj upravi civilne zaštite i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Kalajdžićeva je potvrdila da je u periodu kada su nabavljani sporni respiratori iz Kine putem kompanije "Srebrena malina", sa premijerom Novalićem i bivšim šefom kabineta premijera FBiH Hasanom Ganibegovićem komunicirala u Vajber grupi "Gensek".

Ona je potvrdila da se u ovoj Vajber grupi skraćenica "Seb" odnosi na direktora Kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, prenose federalni mediji.

Prije nego što će biti izmijenjen Federalni štab civilne zaštite, Kalajdžićeva je dobila poruku "Sebija: Solak će morati uzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje".

Kalajdžićeva je na to odgovorila: "Do ujutro u 9.00 sati zovite Solaka, Pehara, Čerkeza, Jelku. Moramo mi preuzeti, Solaku dati krila. Moramo hitno reagovati".

Možda će vas zanimati

Na današnjem ročištu predočena je i komunikacija Edite Kalajdžić sa Novalićem od 18. marta 2020. godine. Ona je tada pisala premijeru: "Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora".

Kalajdžićeva je danas za ovu komunikaciju rekla da su im se u kancelariju javljale mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu da saznaju cijene respiratora, koje su u to vrijeme bile promjenljive.

Odbrane su reagovale i tražile da tužilac Džermin Pašić prestane da insistira da se objasni ko je Sebija jer smatraju da ne treba pominjati ime Sebije Izetbegović u ovom predmetu.

Pašić je odgovorio da je on insistirao na tome jer je u ovom predmetu riječ o političkoj korupciji i uticaju trećih lica.

Sudija Džemila Begović rekla je da nema potrebe da se pominju treće osobe, te da tužilac kroz dokaze treba da dokazuje svoje navode.

Nastavak svjedočenja Kalajdžićeve i izvođenje novih dokaza zakazano je za petak, 22. oktobar.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jo

Sto da se ne spominje Sebija,zasto je ona i od cega zasticena?Mozda je ona i naj veci krivac u toj aferi ali Bakir naredio,da se ona ne spominje.

MONDO REPORTAŽE