• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković pozvao odbornike većine na saradnju: Neka ljubav prema Banjaluci bude veća od mržnje prema meni

Autor Nikolina Damjanić

Šef kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović i gradonačelnik Draško Stanivuković najavili su da će danas pokrenuti inicijativu za zakazivanje sedme sjednice Skupštine grada na kojoj bi bilo riječi o budžetu.

 Stanivuković i Milanović Izvor: Mondo - Nikolina Damjanić

Milanović je istakao da ovakve odluke štete samo Gradu, te da Skupština nije mjesto gdje će se voditi političke borbe.

"Svima nam je jasno kakve smo probleme imali i koliko je budžet kasnio. Želimo da se to ne ponovi da ne zakasnimo sa usvajanjem budžeta i da ne pređemo na privremeno finansiranje, jer bi to onemogućilo nove projekte. Banjaluka je ozbiljan grad i zahtijeva produktivniju Skupštinu. Mi smo se pokazali kao nepoduktivni. Nismo donijeli važne odluke, imali smo maratonsku sjednicu. Pozivam da Skupština grada ne bude pozornica za nadmetanje već za donošenje ozbiljnih odluka“, rekao je Milanović.

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, podsjetio je na ranije opstrukcije skupštinske većine, među kojima je i odbijanje gradnje novog gradskog parka.

''Mirotočivi''

"Ja sam ovdje uvijek kao neki mirotočivi Draško koji pokušava na jedan drugačiji način koji možda nije svojstven meni da kaže...hajde budite normalni, budite fini, malo se uredite, malo se sredite", rekao je Stanovuković misleći da odbornike skupštinske većine.

"Sramotno je da imamo 17 miliona veći budžet, danas Vlado Đajić kaže da imamo 40 miliona, a ne radimo ništa po gradu, a to je zato jer nije usvojeno. Mi smo 7.000 maraka u minusu od snijega koji je čišćen u januaru. Prolongirali su javnu raspravu o rebalansu za 20 dana. O prijedlogu rebalansa koji je veći se može razgovarati tek 25-28 decembra. Mi smo ga predložili početkom septembra. Ovo ide u sunovrat. Reflektovaće se za narednu godinu i budžet grada", rekao je on.

Istakao je da Grad nema novca za jesenju sadnju, u čemu građani pomažu donacijama, ali ne želi da dođe u situaciju da građani čiste snijeg u zimu.

"Da li treba da molimo građane da nam sa kamionima i lopatama pomognu kad padne prvi snijeg? Mi sutra imamo odgovornost ako neko tuži Grad. Jer mi nemamo mogućnost da radimo ono što je naša obaveza. Zatražio sam vandrednu sjednicu, što je predsjednik Skupštine grada, odbio. Dajem im rok od 15 dana da zakažu sjednicu. Budžet je nikad puniji novca, a nikad manje mogućnosti da se troši", rekao je Stanivuković

Napomenuo je da je poslao svim odbornicima plan budžeta za 2022. godinu i zatražio njihove prijedloge, ali nije dobio nijedan odgovor.

"Sa punim pravom te ljude nazivam političkim štetočinama. Zar nije lijepo da recimo 10. novembra razgovaramo u budžetu i imamo pravi prijedlog za sjednicu u decembru. Sve je spremno, samo nam je potreban razum tih ljudi. Ako ne volite Draška, uradite to za Banjaluku. Neka ljubav prema gradu bude veći od mržnje prema meni", poručio je Stanivuković.

Đajić zatražio hitnu isplatu za porodilje

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić zatražio je danas ranije od gradonačelnika Draška Stanivukovića hitnu isplatu naknade za porodilje i zdravstvene radnike iz ovog grada.

"Kao ljekar, predsjednik Fondacije 'Djeca nam se rađala', narodni poslanik i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) tražim da gradonačelnik hitno isplati po 500 KM zdravstvenim radnicima i svim porodiljama", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Đajić je istakao da je ovu odluku donijela Skupština grada, te da je to pravo, ali i potreba i porodilja i zdravstvenih radnika, koji su zaslužili ovakvu naknadu.

"Odluku o isplati naknada zdravstvenim radnicima potvrdio je i Ustavni sud Republike Srpske. Ne trpimo odgađanje i nećemo ga dozvoliti", poručio je Đajić.

Ukoliko naknade ne budu isplaćene u šta kraćem roku, Đajić je naveo da će zatražiti posebnu sjednicu gradskog parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti samo ovo pitanje. Đajić je naglasio da sredstava u gradskom budžetu ima više nego ikada do sada.

"Budžet od 150 miliona KM pojačan je sa 17 miliona KM, a grad je u gorem stanju nego ikada. Moja poruka gradonačelniku je više rada odgovornosti, a manje kukanja, tužakanja i igrarije", rekao je Đajić, prenosi Srna.

Ustavni sud Republike Srpske odbacio je Stanivukovićev prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti odluke gradske Skupštine o usvajanju budžeta za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na budžetske izdatke po korisnicima - jednokratna novčana pomoć zaposlenima u zdravstvu na području grada.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE