• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sutra u Ankari sa Erdoganom: Izetbegović odbio sastanak pod pokroviteljstvom Turske, Srbije i Hrvatske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BIH Milorad Dodik najavio je danas da će sutra otputovati u Ankaru, gdje će se sastati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a pričao je i o ranijoj ideji da Turska, Hrvatska i Srbija pomognu oko političkog dogovora u BiH.

 presica,1 Izvor: Predsjedništvo BiH

On je na današnjoj pres konferenciji u Istočnom Sarajevu, rekao da će odmah po njenom završetku otputovati u Banjaluku na sastanak sa koalicionim partnerima da „razrade pitanja“ oko najavljenih povlačenja saglasnosti na Oružane snage BiH, Visokoi sudski i tužilački savjet BiH i indirektne poreze.

Dodik je objasnio da je sastanak koalicije trebao biti sutra, ali da ga je pomjerio za danas zbog puta u Tursku.

"Sutra imam razgovor sa predsjednikom Turske o situaciji u BiH. Smatram da su sve informacije koje je do sada dobijao bile jednostrane. Smatram ga velikim liderom i da je čovjek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH", podvukao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Dodik je odgovarajući na pitanja novinara kasnije naveo da se ranije tokom Erdoganove posjete BiH pojavila inicijativa da politički lideri u BiH naprave dogovor uz pomoć i medijaciju Erdogana, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Srbije Aleksandra Vučića

"To je odbio Bakir Izetbegović", naglasio je Dodik.

"Kada smo sve bili utanačili i ostalo je da se dogovori dan sastanka, on je nazvao Milanovića i rekao da to nije dobra ideja. On želi da drži monopol kod lidera kakav je Erdogan", objasnio je Dodik.

Erdogan je Sarajevo posjetio u avgustu ove godine, a Dodik je tada iznio ideju da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

Predsjednik SDA je tada prokomentarisao da nikakvih novih dogovora o budućnosti Bosne i Hercegovine, "onakvih kakve traži Milorad Dodik i u formatu u kojem ih traži, neće biti,"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Dodikova inicijativa dobronamjerna, ali nerealna jer nema podršku u Predsjedništvu.

Po povratku u Istanbul, Redžep Tajip Erdogan je na neki način dao pozitivan signal za ideju u dogovoru, rekavši da će Turska "biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine" i pozovu ovu državu da posreduje u dogovoru. Naglasio je da bi i tome trebali odlučivati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ide na noge sultanu da mu kaže da je samo pobrko lončiće , ništa drugo

MONDO REPORTAŽE