• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kesić: Srpski lobisti pripremaju rezoluciju u američkom Kongresu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Politički analitičar Obrad Кesić ocijenio je da rezolucija, koju pripremaju srpski lobisti, pokazuje da se u američkom Кongresu u velikoj mjeri mijenjaju stvari u korist Srbije i Republike Srpske

 rezolucija u američkom kongresu srpskih lobista Izvor: Profimedia

"Najavljena rezolucija u korist Srbije u Кongresu SAD je važna, jer je najava da se balans snaga menja", istakao je Кesić.

Кesić je naveo da je srpska zajednica u SAD posljednjih godina ojačala uticaj preko ličnih kontakata i organizacija koje imaju više ugleda u američkom političkom životu i na izborima.

Pročitajte i ovo

"To znači da stvari više nisu onako jednostrane, kao kada su Srbi u velikoj meri bili pasivni, ali bilo je i vrlo teško pokrenuti zajednicu. Međutim, ona sada u celoj Americi postaje mnogo aktivnija, lokalne zajednice, pogotovo za izbore u ključnim državama, postaju vidljivije i aktivnije", izjavio je Кesić za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, uticaj srpske zajednice je vidljiv i u slučaju pisma albanskih i bošnjačkih lobista američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu koje ima tek skroman broj potpisnika.

"Da je situacija kao što je bila pre pet ili šest godina, pismo bi imalo barem tri puta veći broj potpisa", kaže Кesić i objašnjava da je pismo Bajdenu "najjeftiniji način da se zadovolje zajednice i glasači u Americi", ali da ono suštinski ne znači ništa posebno jer takvi dopisi svakodnevno stižu u Stejt department.

U osvrtu na američke kritike Prištini, Кesić je konstatovao da je vidljivo da i politika koja se definiše od SAD nije više crno–bijela.

"Za vreme krize oko tablica na Кosovu i Metohiji imali smo vrlo oštre kritike upućene Prištini i /premijeru samoproglašenog Кosova/ Aljbinu Кurtiju. S druge strane, stalno imamo indikacije da sadašnja vlada u Prištini nema veliku podršku od državnih institucija SAD. To stvara frustraciju, pogotovo među albanskom zajednicom u Americi", napominje Кesić.

On je naglasio da se ta činjenica vidi i u odluci da ova administracija ne pozove samoproglašeno Кosovo da učestvuje na Samitu demokratije, što je bilo nezamislivo u vrijeme administracije Baraka Obame kada je Amerika gotovo beskritično branila pozicije Prištine i radila sve da što više zemalja prizna takozvanu nezavisnost.

"To sada nije prioritet za ovu administraciju. Pokazuje se da postoji antagonizam prema Кurtiju i sadašnjoj vladi u Prištini, tako da u suštini, sve što se radi u Кongresu jeste najava da se situacija menja u velikoj meri u korist Srbije i Republike Srpske", naglasio je Кesić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Sve se bojim... Jos ce da nam isplate stetu za Nato intervencije...

MONDO REPORTAŽE