• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija u NSRS: Vlast odustala od vraćanja nadležnosti

Autor Brankica Spasenić

Šefovi opozicionih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS kritikovali su danas odluku skupštinskog Kolegijuma da ne precizira datum i vrijeme održavanja posebne sjednice o povlačenju saglasnosti.

 Opozicija i SNSD o sjednici o vraćanju nadležnosti Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Odluka je da se ona održi odmah po završetku redovne sjednice koja počinje 24. novembra, ali je istaknuto da je bilo „komplikovano“ precizirati termin.

Iz SNSD-a su, sa druge strane, podvukli da je za očekivati da se početkom decembra uđe u ovaj proces, kao i da će on biti „temeljan“ i da se svi trebaju „dobro pripremiti“.

Na dnevnom redu posebne sjednice biće pet tačaka - četiri informacije, jedna o prenosu svih nadležnosti, druga o prenosu u oblasti indirektnog oporezivanja, treća u oblasti pravosudnih institucija i četvrta u oblasti odbrane i bezbjednosti, dok je peta tačka - Deklaracija o ustavnim principima.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak smatra da je očigledno da su SNSD i njihovi partneri odustali od posebne sjednice za vraćanje nadležnosti.

„Imali smo dnevni red ali nije bilo termina. Prijedlog Milorada Dodika, Željke Cvijanović i stranaka vladajuće koalicije je, da se tek po zavšetku redovne, zakaže posebna. SNSD i partneri u njihovoj koaliciji su se, po hiljaditi put, nakon velike galame, skupili i poklopili, zavukli u mišiju rupu“, naveo je Crnadak.

Dodao je da PDP neće podržati bilo šta što ugrožava RS, vodi u moguće sukobe, incidente i dovede u pitanje institucionalnu snagu RS.

„Nećemo biti za ideje koje vode u izolaciju i sukob sa cijelim svijetom“, kazao je Crnadak

Šef Kluba SDS-a Miladin Stanić je istakao da materijal za posebnu sjednicu „nije ništa novo, niti bitno mijenja nešto u RS i BiH“.

„Imamo ohrabrujuću vijest da su predlagači junački odustali od termina koji je zagovaran za 18. novembar. Pojam „poslije“ redovne sjednice, je vrlo rastegljiv. U nedostatku životnih rješenja, vlast pribjegava imaginarnim temama. Dodik je postao veća 'poturica' od rahmetli Alije i 'polu-živog' Bakira. Ko još normalan očekuje da Turska štiti interese RS i čini je snažnijom?“, kazao je Stanić аladirajući na Dodikovu posjetu Ankari.

Dodao je i da se „minimalno očekivalo“ da budu donesene nove vojne uniforme za buduću Vojsku RS.

Srđan Mazalica iz Kluba poslanika SNSD-a je rekao da nema odgađanja posebne sjednice, te da niko ranije nije rekao kada će ona biti.

„Radi se o dugom i temeljenom procesu, koji podrazumijeva ne samo donošenje zakona nego i informaciju koja zahijeva diskusiju koja neće biti zatvorena za javnost. Gledaćemo da usvojimo zaključke i formalno povučemo saglasnost NSRS na one prenose nadležnosti za koje je ona ranije postojala. Ovdje nema mjesta politikanstvu“, rekao je Mazalica, te precizirao da su ranije nadležnosti prenošene na dva načina.

„Lično smatram da ako RS ne uradi ovo što je na dnevnom redu i što slijedi, za pet godina najkasnije Repuiblika Srpska neće moći da funkcioniše u ovom kapacitetu“, rekao je Mazalica.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Vlast ne zna đe udara ,pogubili su se

8. Xy

@Zole Ma oni su svi pogub. Samo odaraju kontru, sami sebi smo najveci neprijatelji. Srpska posla, nikad da dodjemo pameti. Svi ostali koriste naše nejedinstvo. Kilava vlast, još kilavija opozicija. Odvratna vlast, još odvratnija opozicija. Babe tračare, lažu, klevecu, optužuju, podmecu.....a onda filuju narod svojim glupavim tvrdnjama. Kao dva zločasta mangupa koji se nadmecu koji ce biti perfidniji u podvalama.

MONDO REPORTAŽE