• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje ulaska srpske vojske u Banjaluku

Autor Siniša Stanić

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine svečano će danas biti obilježen "Maršom slobode srpske vojske" kako bi ovaj događaj bio simbolično predstavljen.

 Obilježavanje ulaska srpske vojske u Banjaluku Izvor: Print screen

Ovaj istorijski događaj važan je za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima, a njegovo obilježavanje u Banjaluci zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Prema programu obilježavanja, u 10.30 časova u Hramu Hrista Spasitelja biće služen parastos za sve nestale i poginule borce i civile u Prvom svjetskom ratu.

Radi simboličnog predstavljanja ulaska srpske vojske u Banjaluku planiran je "Marš slobode srpske vojske", u kojem će učestvovati pripadnici Konjice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, statisti u uniformama srpske vojske iz Prvog svjetskog rata i orkestar MUP-a.

Možda će vas zanimati

U 10.00 časova u Parku Petar Kočić okupiće se učesnici ovog marša, a od 10.40 časova kolona će se kretati prema Trgu Krajine, pa Gospodskom ulicom do spomenika banu Svetislavu Milosavljeviću, gdje je u 10.50 časova planiran njen doček.

U 10.55 časova planirano je polaganje vijenaca i cvijeća kod spomenika banu Milosavljeviću, a potom je u 11.10 časova na platou kod Hrama Hrista Spasitelja planirano obraćanje zvaničnika i prigodan umjetnički program uz poštovanje mjera za suzbijanje virusa korona.

Najavljeno je da će obilježavanju prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, predstavnici Srbije, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka u Oružanim snagama BiH, te predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Udruženja poštovalaca i potomaka ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine.

Srpska vojska je u Banjaluku ušla 21. novembra 1918. godine.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod na ovim prostorima nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrogarskom.

Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE