• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palmer i Ajhorst u Sarajevu: Ističe vrijeme za izbornu reformu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u BiH Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da izbori u BiH treba da vrate povjerenje građana, čiji je glas važan.

 Palmer i Ajhorst u Sarajevu: Ističe vrijeme za izbornu reformu Izvor: FENA

Nakon razgovora sa predsjednikom Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Željkom Bakalarom i predstavnikom Koalicije "Pod lupom" Vehidom Šehićem, Palmer je naveo da je važna podrška nastojanjima za postizanje dogovora o ograničenoj ustavnoj, te izbornoj reformi.

Prema njegovim riječima, SAD smatraju da su te reforme veoma značajne za funkcionalnost institucija BiH, kao i za napredak na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Pročitajte i ovo

"Od izuzetnog značaja je da taj proces uspije u parlamentu. Ono što je takođe važno je da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, te da se ponovo vrati povjerenje građani i da oni vjeruju da njihov glas jeste važan", istakao je Palmer.

On je naveo da je važno da rezultati izbora u BiH odražavaju volju građana.

Direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst istakla je da u BiH ističe vrijeme za izmjene Izbornog zakona, kao i da je cilj da se obezbijedi održavanje izbora u oktobru naredne godine na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način.

"Ovdje smo radi nastavka diskusije sa svima u BiH. Na raspolaganju smo tri - četiri dana, ako bude trebalo i duže. Razgovaramo o temi kako obezbijediti pravične i transparentne izbore, svjesni okolnosti u kojima se nalazimo, a riječ je o dubokoj krizi", istakla je ona.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE