• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne šijemo uniforme, nikakvih mobilizacija neće biti

Autor Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da će današnja posebna sjednica skupštine Srpske odrediti budućnost Republike Srpske.

 IMG-2a02e8ead45f41f5fd168a0828089ec8-V.jpg Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Komentarišući napuštanje sjednice od strane opozicije rekao je da je „druga strana“ došla sa pripremljenim stavom da „sve sruši“ što je, tvrdi Dodik, politika iz Sarajeva.

„Čuli smo da govore da će biti nekog rata, sukoba, to nije politika RS. Ne šijemo uniforme, nego radimo da najbolje regulištemo sistem odbrane“, kazao je.

Podvukao je da mu je „i žao i nije“, ali da mu je poznat scenario opozicije.

„To je neozbiljna politika. Ova većina će nastaviti da radi putem institucija. Idemo ka tome da se povuku ranije date saglasnosti“, istakao je.

Kazao je da se ide ka tome da se do Nove godine donesu zakoni koji će regulisati pitanje imovine i formira Visoki sudski i tužilački savjet na nivou RS.

„RS ne može biti samoposluga iz koje će špekulativni Ustavni sud BiH uzeti ono što on misli da treba“, dodao je Dodik.

Smatra da je sistem bolje funkcinisao kada su indirektni porezi bili na nivou entiteta.

„Stabilnost i mir. Ljudi u RS nemaju razloga da se brinu. Nikakvih mobilizacija neće biti“, naglasio je.

Dodao je da će nakon današnje sjednice i glasanja poslanika većine biti povučene saglasnosti, te da nakon toga zakoni i odluke visokog predstavnika neće važiti na nivou RS.

Upitan „da li strahuje od sankcija“, Dodik je uvjeren da ih neće biti.

„Neće biti sankcija. Sto posto sam siguran. Neće biti Rusija, Kina, još neke zemlje, prema tome nema međunarodne zajednice. Šta ja ovdje radim da bi bile sankcije. Poštujemo Ustav. Nema potrebe ni da se bojim, nisam izabran da budem kukavica i da se bojim. Možda će RS donijeti odluku da recipročno uzvrati prema svim tim koji najavljuju sankcije. Da i mi njihovom predstzavniku ne damo da dolazi ovdje. Ne u smislu da pokažemo moć, nego zezanje na tu temu“, kazao je.

Pojasnio je da, kada su u pitanju Oružane snage BiH, postoje tri prijedloga – u narednih šest mjeseci razgovarati da li formirati strukturu u skladu sa stavovima RS, donijeti zakon o vojsci RS ili zakon o demilitarizaciji.

Darko Banjac (NPS) je rekao da će do kraja godine biti donesen dio imovinskih zakona, a nakon toga idu zakoni iz pravosuđa, te da će dinamika trajati šest do sedam mjeseci.

Poslanik Dragan Čavić je naveo da ako bi se nastavila dosadašnja praksa, nekim budućim aktom bi se naziv Republika Srpska proglasio neprihvatljivim i ono bi bio ukinut, ili bi postala upitna kao terirotorija, zatim njene zakonodavne funkcije itd.

„Niko od nas nije za rat“, rekao je Čavić.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je rekao da je izlazak opozicije iz NSRS "sraman čin", dok je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao da se danas ne donose zakoni nego političke odluke i da se sutra ujutro neće desiti "nikakvi potresi i poremećaji".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE