• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori u Prijedoru: Od 14 kandidata devet su „fantomski“

Autor Nikolina Damjanić

Od 14 kandidata za gradonačelnika na prijevremenim izborima koji se danas održavaju u Prijedoru, njih devet su vjerovatno „fantomski“ kandidati, kažu u koaliciji „Pod lupom“.

 Izbori u Prijedoru: Od 14 kandidata devet su „fantomski“ Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Pojava tzv. fantomskih kandidata na izborima u BiH nije protivzakonita, ali predstavlja manipulaciju koju stranke koriste kako bi obezbijedile mjesta u odborima na izbornim mjestima.

„Ovi kandidati se ne bore za naklonost glasača već su tu zbog trgovine u mjestima na biračkim odborima i drugim mogućnostima koje im daje Izborni zakon u skladu sa statusom kandidata“, rekao je Dario Jovanović, projekt menadžer koalicije „Pod lupom“.

Možda će vas zanimati

Naveo je da je ovo je veliki problem koji obesmišljava rad mješovitih biračkih odbora.

„Ovo se ponovo dešava i dovodi u pitanje validnost izbora. Apelujemo na političke subjekte da se pridržavaju zakona i ako primijete kršenje da isto prijave izbornoj komisiji“, rekao je Jovanović.

U koaliciji su napomenuli da zbog ovih pojava zagovaraju promjene u ovom segmentu izbora i da se na njihovom sajtu nalazi spisak svih članova biračkog odbora, a trebalo bi isto tako da bude na svim biračkim mjestima, u skladu sa propisima Centralne izborne komisije.

Komentarišući činjenicu da je broj birača na izvodu iz biračkog spiska za Prijedor veći nego broj stanovika Prijedora prema posljednjem popisu stanovništva, Jovanović je objasnio, da je to nepresušna tema u godinu i da je veliki broj građana koji živi i radi u inostranstvu, ali imaju pravo glasa u lokalnim zajednicama u BiH.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

„Zbog spefičnosti zakona imamo biračke spiskove koji imaju državljanstvo i lične dokumente u gradu Prijedoru, imaju pravo glasa, ali defacto ne žive u Prijedoru i možda nisu ni popisani na zadnjem popisu 2013. godine, tako da ta razlika nije alarmantna ukoliko se ne zloupotrebljava. Ukoliko neko glasa umjesto njih ili se prijavi putem pošte umjesto njih, to je itekako kršenje izbornih pravila“, kaže Jovanović.

Iz koalicije su pozvali građane da u što većem broju izađu na izbore.

„Ukoliko nemate favorite svejedno izađite jer time ćete spriječiti da neko falsifikuje vaš glas“, rekao je Jovanović.

Građani mogu da prijave nepravilnosti 080 05 05 05.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Interesantno

Biće interesantno pratiti rezultate, jer opozicione partije po zbiru sa posljednjih izbora imaju par hiljada prednosti plus 2000 pošte Bošnjačkih i plus Kozarac. Druga stvar sve resurse opozicija je gurnula u Prijedor, vladajućima je takođe stalo, a istraživanja govore o ozbiljnoj prednosti SNSDa. Biće interesantno

MONDO REPORTAŽE