• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jutarnji list: Milanović otkazao posjetu BiH nakon informacija da ''ne bi bio lijepo dočekan''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Jutranji list" piše da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlučio da ne ide u posjetu BiH kada mu je Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) dostavila informacije da "u BiH ne bi bio lijepo dočekan".

 SOA obavijestila Milanovića da ne bi bio lijepo dočekan Izvor: Mondo/Goran Sivački

Jutros je iz kabineta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića saopšteno da je njegova za danas najavljena poseta BiH otkazana iz bezbjednosnih razloga.

U saopštenju iz Milanovićevog kabineta o otkazivanju posjete nema dodatnih pojašnjenja niti informacija kakve su to bezbjednosne pretnje koje bi Milanovića dočekale u BiH.

Sagovornik "Jutarnjeg" upućen u situaciju je rekao da je odluka došla iz Milanovićevog kabineta, a da je činjenica da u medijima u BiH prevladava, kako se navodi, "huškačka atmosfera".

"Isto tako je činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu' nalaze 'mješovita naselja', kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom", rekao je sagovornik lista.

Milanović je trebalo da prisustvuje obeležavanju 28. godišnjice tog humanitarnog konvoja.

List piše da je negativnom stavu Bošnjaka prema njemu doprinio i sam Milanović svojim izjavama.

Jedan sagovornik ''Jutarnjeg'' ističe kako je negativna atmosfera usmjerena prema Milanoviću uzavrela i zbog toga "što Bošnjacima odgovara skretanje teme s izbornog zakona i da im je draže govoriti o Srebrenici nego o potrebi izmjene izbornog zakona i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, odnosno pravu Hrvata da sami izaberu svog predstavnika".

"Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio", kaže taj sagovornik napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

Milanović: "Dodik nije najveći problem, a za teže zločine treba novo ime"

Milanović je u posljednje vrijeme dao više izjava koje su u dijelu javnog mnjenja u Federaciji BiH, i u Hrvatskoj, nailazile na osudu.

U svjetlu političkih zbivanja u BiH, predsjednik Hrvatske je više puta napomenuo da srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ''nije najveći problem'' Bosne i Hercegovine, na čemu insistiraju bošnjačke političke partije i dio zapadnih država i medija.

Prošle nedjelje poslao je otvoreno pismo premijeru Hrvatske Andreku Plenkoviću u kojem ga je kritikovao jer se Hrvatska nije usprotivila Zaključcima Savjeta EU o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja jer su iz zaključaka izbačeni zahtjevi Hrvatske koji su se odnosili na konstitutivnost Hrvata u BiH.

Milanović je takođe nedavno, komentarišući karakter događaja u Srebrenici 1995. godine, a na pitanje "da li se u Srebrenici desio genocid", rekao: "Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime".

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE