• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šišić kod Tadića

Predsednik Srbije primio je majora Emira Šišića i izrazio zadovoljstvo odlukom Okružnog suda u Novom Sadu da ga pusti na uslovnu slobodu.

 Šišić kod Tadića Izvor: MONDO

"Razgovoru su prisustvovali supruga majora Šišića - Vesna i ministar odbrane Dragan Šutanovac", saopštila je pres služba predsednika Srbije.

U vreme dok je major Šišić služio kaznu u italijanskom zatvoru, predsednik Tadić je u više navrata razgovarao sa italijanskim zvaničnicima o njegovom prebacivanju u Srbiju, podseća se u saopštenju.

Šišić (45), pilot bivše JNA, pušten je u petak na uslovnu slobodu posle šest godina služenja zatvorske kazne zbog obaranja helikoptera Evropske unije 1992. iznad Varaždina.

Obučen u bolesničku pidžamu i bademantil, iz zgrade VMA u petak u 16.45 sati Šišić je ispraćen uz oficirsko salutiranje obezbeđenja zgrade. Sa kesom u ruci i u pratnji doktora, major Šišić potom je seo u sanitetsko vozilo sremskomitrovačkog zatvora - poslednje stanice do porodice i kuće u Novom Sadu.

Šišić je novinarima rekao da je, kad je čuo vest o uslovnoj slobodi, prvo zagrlio Dragana Džajića, koga je sreo na VMA.

"Teško mi je. Rečima se ovo osećanje ne može opisati! U mom slučaju pravda nije zadovoljena, niti će ikada biti. Teško mi je da sad o tome pričam, ali moja porodica i ja žrtve smo politike. Meni je savest apsolutno čista, a sve ostalo je igra sudbine, uveren sam da bi svaki od mojih kolega postupio isto, samo je matematička slučajnost odlučila da se ja nađem u vazduhu u tom momentu", rekao je Šišić kad se konačno našao na slobodi.

Vest o uslovnoj slobodi, na koju je major Šišić čekao tačno sedam godina, u petak u podne saopštena mu je u bolesničkoj postelji VMA. Odluku vanraspravnog veća Okružnog suda u Novom Sadu oficiru bivše JNA, koga su zbog obaranja helikoptera Evropske zajednice italijanske vlasti osudile na 12 godina zatvora, prvi je javio načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš.

U zatvor u Sremskoj Mitrovici, u kome se nalazio od novembra 2006. godine, kada su italijanske vlasti odobrile da ostatak kazne odsluži u svojoj zemlji, major Šišić stigao je u 17.30. Okružni sud u Novom Sadu je saopštio da je odluka o otpuštanju sa izdržavanja kazne zatvora doneta po molbi njegovog branioca.

"Hvala mitrovačkim stražarima na izuzetno korektnom odnosu prema meni, uslovi u zatvoru bili su perfektni", rekao je sa suzama u očima major Šišić.

Kako je preneo "Blic", Šišić je rekao i da mu je želja da se vine u visine, ali "samo za svoju dušu".

Pred njegovom zgradom u Novom Sadu dočekalo ga je stotinjak građana, prijatelja i komšija koji su mu dugo aplaudirali.

"Na današnji dan je tačno sedam godina od dana kada sam uhapšen. Konačno sam slobodan", rekao je. Čekale su ga ćerke i supruga, koja je plakala od sreće. Šišić je, grleći je, dodao: "Ovo je moja Penelopa koja me je strpljivo čekala sve ove godine."

Major Šišić uhapšen je pre tačno sedam godina u Mađarskoj po poternici italijanskih vlasti. Nekoliko meseci kasnije, Šišić je izručen Italiji, čiji ga je sud 2003. godine osudio na doživotnu robiju zbog optužbe da je kao pilot JNA, avionom "mig 21" 1992. godine u rejonu Varaždina oborio helikopter Evropske zajednice, čiji su članovi posade, četvorica Italijana i jedan Francuz, poginuli.

Dve godine kasnije, Apelacioni sud je prekvalifikovao optužbu za ubistvo s predumišljajem u višestruko ubistvo i izazivanje vazdušne nesreće, i smanjio Šišiću kaznu na 15 godina, a potom za još tri. Smanjenje kazne italijanskog suda, po našem zakonu, omogućilo je majoru bivše JNA pravo na uslovno otpuštanje koje se stiče po odsluženju polovine zatvorske kazne.

U novembru 2006. godine major Šišić je po odobrenju italijanskih vlasti prebačen u Srbiju na odsluženje kazne. Smešten je u KPZ Sremska Mitrovica, gde je posle dve godine, prvi put ugledao ćerke Adu i Irenu, kao i suprugu Vesnu.

Ubrzo, po dolasku u Srbiji, major Šišić zatražio je da bude pušten na uslovnu slobodu, ali je njegov zahtev 23. avgusta 2007. odbilo vanraspravno veće Okružnog suda u Novom Sadu jer se Ministarstvo pravde Italije tada pozvalo na date garancije.

Na ovu odluku, žalbu Vrhovnom sudu uputio je Šišićev advokat Milorad Panjević.

Iako zadovoljan jučerašnjom odlukom, advokat Panjević u razgovoru za "Blic" nije mogao da ne primeti da je rešenje o Šišićevom puštanju na slobodu doneto šest meseci nakon ulaganja žalbe.

"Zahtev za ponovno razmatranje uslovnog otpusta novosadski sud je primio još 19. decembra. Ne želim da komentarišem zašto je vanraspravno veće čekalo šest meseci da odlučuje o tome. Samo ću reći da je Emir Šišić bespotrebno trunuo u zatvoru sav taj period", kaže Panjević, napominjući da je Šišić često korišćen za prikupljanje političkih poena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE