• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit o američkim sankcijama: Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja

Autor Dragana Božić

Kristijan Šmit rekao je da je odluka SAD-a da uvrste na listu Milorada Dodika i ATV "logična posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo".

 Šmit o američkim sankcijama Dodiku Izvor: Anadolija/Stipe Majić

"Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava", rekao je Šmit.

Kako je Šmit podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika.

"Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa. Kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako", naglasio je Kristijan Šmit, kojeg RS, Rusija i Kina ne priznaju kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, jer nije imenovan po predviđenoj proceduri, objavljeno je na zvaničnoj stranici OHR-a.

Šmit je ponovo naglasio svoju opredijeljenost za konstruktivnu saradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH.

"Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU. Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv. Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe", zaključio je Šmit.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mcb

Kako Vas nije srmota,doći u tuđu zemlju i Vi uvodite red nekome.Kako Vi znate ko je u pravu i na osnovu čega vi to znate,na osnovu jedne strane,koja vas timari,trpa vam u džepove pare koje zarađujete,tako što zavađate narod,tako što se svrstavate na stranu onoga ko vas bolje plati.Imate Vi svako svoj interes na Balkanu.

Gu

Dodik jedino treba odgovoriti svom bogu,pa onda narodu,ako treba.

Mane

Ja samo ovdje vidim nemoć Zapada da bilo gdje u svijetu pa i ovdje izgura neku svoju "demokratiju", tako što će zatrati sve neistomišljenike, ništa drugo. Danas više nije 92, koga ne želi SAD on se okrene drugoj supersili Kini i od njih uzima investicije u puteve, elektrane, bolnice, tu je i Rusije kao jak politički igrač, a i sve komšijske zemlje poput Mađarske, Hrvatske, Srbije, i Crne Gore ne gledaju blagonaklono ni na kakve sankcije

De

Da li ti isti koji uvode sankcije, moraju ikom da odgovaraju? Šta su zla posejali u ovom svijetu, samo poslednjih godina. Koliko su neduzne djece pobili i bez roditelja ostavili. Još malo....

MONDO REPORTAŽE