• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sa francuskim parlamentarcima: Svaki narod mora da brani i odbrani svoj identitet

Autor Dušan Volaš

Svaki narod mora da brani i odbrani svoj identitet i čuva svoju teritoriju, zaključak je današnjeg sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i delegacije iz Francuske koju su predvodili poslanici u Evropskom parlamentu Tijeri Marijani i Erve Živen.

 Dodik sastanak francuski parlamentarci Izvor: RTRS

Dodik je istakao da je počastvovan činjenicom da su danas u Banjaluci prijatelji Republike Srpske iz francuskog parlamenta i poslanici u Evropskom parlamentu, koji su zainteresovani da čuju i razumiju istinu koja se ovdje najčešće skriva.

"Pokušava se napraviti stereotip o nekim generalnim krivcima koji bi trebalo nešto da odgovaraju i zahvalan sam svima njima što žele da nas čuju, razgovaraju s nama, što su danas ovdje s nama u dane kada obilježavamo Dan Republike", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Banjaluci.

Dodik je istakao da je potvrda prijateljstva i dugogodišnje saradnje koju žele da nastave.

"Dijelimo mnoge iste političke vrijednosti vezane za očuvanje identiteta, prava na pripadnost grupi, naciji, narodu i odbrani vrijednosti koje se promovišu u okviru tih zajednica", naglasio je Dodik.

Republici Srpskoj je, tvrdi Dodik, važan taj evropski glas koji dolazi upravo od njenih prijatelja.

"Taj glas se još uvijek teško, ali sve više čuje i kroz evropski javni prostor i diskurs i kroz razne evropske institucije. Zahvalan sam u ime Republike Srpske što su s nama, spreman na veći stepen saradnje i podrške njihovim političkim naporima na različitim nivoima", istakao je Dodik.

On je dodao da svi koji napadaju Srpsku zbog obilježavanja Dana Republike, ponižavaju srpski narod i Republiku Srpsku, ističući da Srpska nije genocidna, nego narodna tvorevina.

Poslanik u Evropskom parlamentu Tijeri Marijani istakao je da ima mnogo neistina koje se govore u Strazburu i Briselu, zbog čega su danas došli ovdje da utvrde istinu i podrže Srpsku.

"Razumijemo da srpski narod u BiH želi da sačuva svoj identitet. Naš razgovor danas je bio veoma interesantan i mi smo došli ovdje da vas podržimo u svemu tome", rekao je Marijani.

Poslanik u Evropskom parlamentu iz Francuske Erve Živen rekao je, nakon današnjeg sastanka da strani uticaji u BiH treba da prestanu da uređuju stanje u BiH i da svaki narod treba da ima svoj zakon, vojsku i teritoriju.

Živen je naglasio da se zalaže za to da svaki narod očuva svoj identitet, ima i čuva svoju teritoriju, te njeguje svoju tradiciju.

"Smatramo da sve strane potpisnice treba da poštuju Dejtonski mirovni sporazum. Utvrdili smo da se ne poštuje sve što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da djelovanje visokog predstavnika nije uvijek demokratsko i u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Utvrdili smo i da strani uticaji ne doprinose miru u BiH", istakao je Živen.

Živen je u Banjaluci prenio poruku prijateljstva svoje parlamentarne grupe dodajući da su prethodno tri dana boravili u Sarajevu.

"Moram da kažem da je situacija veoma kompleksna. Trebalo je vidjeti na terenu kako to izgleda. Ima jedan problem kada je u pitanju islamizam. Drago mi je da smo ovdje da to utvrdimo na terenu i da sa vama proslavimo 30 godina postojanja", naglasio je Živen.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE