• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalabuhov odgovorio Nelsonu: Zapad je napravio cirkus sa visokim predstavnicima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija, za razliku od Vašingtona, BiH ne nameće spoljnopolitičke prioritete, jer BiH, koju smatra prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora.

 Kalabuhov odgovorio na oproštajno pismo Erika Nelsona Izvor: MONDO

U osvrtu na "oproštajni" intervju američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona u kome, između ostalog, tvrdi da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO-u, Kalabuhov je rekao da je to, najblaže rečeno, netačna interpretacija, odnosno laž.

"Ali, ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO – iako je jasno da u BiH ne postoji konsenzus o tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih – Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima", istakao je ruski ambasador u odgovoru objavljenom na "Fejsbuk" stranici Ambasade Rusije u BiH.

Povezano

Kada je riječ o Kancelariji visokog predstavnika, Kalabuhov je podsjetio da su svi već shvatili kakav su cirkus zapadni partneri inscenirali oko takozvane smjene visokog predstavnika.

"Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN ovo mjesto je vakantno /prazno/. Da ne govorim tome da Upravni odbor, pod pritiskom Vašingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama", ocijenio je ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, o pogubnosti OHR-a ne tvrdi samo Rusija, već i trezveni posmatrači na Zapadu.

"Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika Karla Bilta koji je, a on zna o čemu govori, pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog spoljnjeg protektorata u BiH i da se ljudima u BiH nudi prilika da se sami dogovore", rekao je Kalabuhov.

On je upitao zar nije očigledno da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u cijelom regionu.

"Ali krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primjenjuju kao dio `nastave`, bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da i ista mogu uticati i na njih – ako Vašington poželi nekoga da kazni `zbog korupcije`", istakao je Kalabuhov.

On je upitao i gdje je ona čuvena stavka "van razumne sumnje" ili, dodao je on, u odnosu na "domoroce" nema potrebe za opterećivanjem dokazima.

"Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru sa prugama i zvjezdicama, koji lenjirom mlati nesavjesne učenike po prstima dok ne `ispune postavljene uslove i da se upišu u evropsku školu`", naveo je ruski ambasador.

Osvrćući se na Nelsonove navode o malignom uticaju Rusije, Kalabuhov je rekao da svaki put kad to čuje dobije snažan utisak da se nešto "maligno" dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE