• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasili se lideri iz FBiH: Propali pregovori u Neumu, nastavak razgovora u Sarajevu

Autor Dušan Volaš

Propali su pregovori političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH pod medijacijom međunarodne zajednice, potvrdio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nakon završetka pregovora u Neumu.

 Oglasili se lideri iz FBiH: Propali pregovori u Neumu, nastavak razgovora u Sarajevu Izvor: YouTube/Screenshot

"Pregovori su propali. Sve stranke, SDA, NIP, SBB, NES, bili smo veoma jedinstveni da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnosu prema državi BiH. Probošnjačka delegacija bila je veoma jedinstvena"", rekao je Radončić.

On je naveo da ispunjavanje zahtjeva Hrvata ne može ići na štetu multietničkog.

"Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo prijedlog zakonskog rješenja mogu dodatno usložiti veoma komplikovane odnose između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Radončić, prenosi Srna.

On je dodao da je ostala opcija da se proba napraviti jedan sastanak u Sarajevu.

"Nisam opstimista. Ako uz moćne strane medijatore nismo došli do rješenja, onda nisam optismita da ćemo to učiniti sami. Na stolu je bio elektorski sistem, ali zbog zaštitnih mehanizama koje su tražili Hrvati nismo mogli da ih prihvatimo", rekao je Radončić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su tokom pregovora političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu bili veoma blizu dogovora i da će pregovori biti nastavljeni u Sarajevu.

Izetbegović smatra da je riješena stvar u vezi sa Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, a da su bili veoma blizu rješenju pitanja izbora člana Predsjedništva.

"Bili smo spremni da hrabro iskoračimo, tako da smatram da pregovori nisu završeni, vjerovatno ćemo ih nastaviti sami. Približeno je dosta dobro. Idemo dalje", rekao je Izetbegović poslije pregovora.

On je dodao da su svi saglasni što se tiče integriteta izbornog procesa.

"Mislim da imamo skoro 80 stranica amandmana koje ćemo usvojiti. Nastavićemo pregovore u Sarajevu iduće sedmice", naveo je Izetbegović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović rekao je da postoje još tri modela koja su u fazi pokušaja usaglašavanja.

"Moje uvjerenje da ćemo to u Neumu okončati nije došao do konačnog izražaja, ali mnogo toga je stavljeno na stol po sva četiri elementa naših dogovora. Želja je bila da provedemo sporazum iz Mostara i na neki način damo jasan odgovor oko tog legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu i Domu naroda kako bi se provele sve presude Suda u Strazburu i Suda BiH".

Prema njegovirm riječima, određen iskorak postoji, te da je ostalo još razlika koje treba usaglasiti.

"Ovo je prvi put da smo na sto stavili konkretno sve prijedloge i inicijative, a do sada ih je samo stavljao HDZ i predstavnici hrvatskog naroda. Mi smo po sve četiri tačke, naročito oko Izbornog zakona i rješenja problema Doma naroda dali konkretan prijedlog, ali smo ovog puta dobili i pisane prijedloge drugih kolega", dodao je Čović, prenosi "Dnevni avaz".

On je kazao da je prvi put s bošnjačke strane predložen jedan model, tako da postoje tri modela koja su u fazi pokušaja međusobnog usaglašavanja, a ističe da je važno što se rasčistilo otvoreno pitanje da li je ono što se predlaže u skladu sa EU standardima i Venecijskom komisijom.

"Sad kako dalje, to je pravo pitanje. Ovaj format je završen. Nama se ostavlja mogućnost, zbog aktuelne političke situacije, da sami nastavimo razgovore sedam do deset dana i da približimo stavove oko modela za izbor Predsjedništva, odnosno Doma naroda.

Ako bismo to usaglasili, mislim da bismo se mnogo lakše dogovorili. Ja o svom optimizmu neću govoriti, jer je on potrošen u proteklih šest mjeseci", poručio je Čović.

On je dodao da više nema smisla da se razgovara s ljudima s kojima su se do sada vodili pregovore, već da očekuje da neko od pridošlih kolega organizuje sastanak, gdje će se pokušati doći do dogovora.

Čović je istakao da su predložili elektorski model iz dvije izborne liste.

"Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH sa dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor", poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE