• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik CIK-a nakon propalih pregovora u Neumu: Nema smetnji za organizaciju opštih izbora u oktobru

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar rekao je Srni da, bez obzira na ishod pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, nema smetnji za organizaciju opštih izbora ove godine i da će oni u oktobru biti održani.

 Predsjednik CIK-a nakon propalih pregovora u Neumu: Nema smetnji za organizaciju opštih izbora u oktobru Izvor: Fena/Arhiv

"Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju opštih izbora i sprovođenje izbornih rezultata nakon izbora ove godine. Mi nemamo pretjerane potrebe da zauzimamo stav za organizaciju izbora, jer je vrlo jasno i precizno definisana zakonom i izbora mora biti", rekao je Bakalar nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

Bakalar je pojasnio da su izbori po zakonu u izbornoj godini i da se organizuju u oktobru, te da se moraju raspisati najkasnije 150 dana prije dana izbora.

"Po tom aspektu mi ćemo postupati u skladu sa zakonom. Ako dođe do izmjena Izbornog zakona kojim će se ti rokovi i termini preinačiti, onda može biti izmjena. Pošto je očito da nema govora o tome, mi ćemo postupati po Zakonu koji je na snazi", poručio je Bakalar.

Osvrćući se na budžetska sredstva koja su neophodna za održavanje izbora, Bakalar je otkrio da CIK i daljnj nema nikakav odgovor od Ministarstva finansija u Savjetu ministara.

"Mi smo poslali korigovani operativni i dinamički plan gdje smo tražili iste iznose sredstava uz određenu tehničku korekciju samog zahtjeva i još uvijek čekamo odgovor, odobrenje ili neodobrenje Ministarstva finansija da nam se sa programa posebne namjene kroz odluku o privremenom finansiranju odobre sredstva i za organizaciju izbor", naglasio je Bakalar.

On je istakao da će se CIK prilagoditi onome što dobiju u odgovoru.

Bakalar je podsjetio da CIK traži četvrtinu sredstava u odnosu na budžet od 2020. godine.

"Za prvi kvartal za organizaciju izbora iznosila bi sredstva od milion i pedeset četiri i po hiljade maraka, a ukupno je u 2020. godinu za izbore odobreno 4.227. 000 maraka.Kroz tu odluku o privremenom finansiranju mi tumačimo da možemo dobiti, ako nam Ministarstvo odobri, četvrtinu tih sredstava", rekao je Bakalar.

On je napomenuo da su i predstavnici međunarodne zajednice i njihovi pravni timovi istog mišljenja i da su poslali dopis prema predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i ministru finansija Vjekoslavu Bevandi.

"Traže da se odobri naš korigovani dinamički plan. Kako će ministarstvo odgovoriti na taj dopis, još uvijek ne znamo", naglasio je Bakalar.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ta sredstva ne budu odobrena, Bakalar je odgovorio da se onda mora čekati usvajanje budžeta.

"Vrlo jasno je da se izbori finansiraju iz budžeta institucija BiH. Ovo bi bilo samo krpljenje, jer kroz ovu četvrtinu sredstava mi bismo mogli da sprovedemo dio aktivnosti u prvom kvartalu, ali bismo mogli nesmetano da sklapamo neke ugovore po pitanju javnih nabavki koristeći ta sredstva. Čekamo odgovor resornog ministarstva pa ćemo vidjeti", kaže Bakalar.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE