• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragan Čović stigao u NSRS, počela posebna sjednica o aktuelnoj situaciji u BiH (FOTO)

Autor Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, sazvana na prijedlog predsjednika parlamenta, počela je danas u Banjaluci.

 Posebna sjednica NSRS na kojoj se obraća Dragan Čović Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Poslanici će raspravljati o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

Na skupštinskom kolegijumu je ranije dogovoreno da će gostima biti odobreno obraćanje od ukupno 25 minuta. Poslanicima RS će se obratiti i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji je stigao u NSRS , dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića da govori na ovoj sjednici.

U skupštinskom materijalu se, između ostalog, problematizuje “legitimna zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda FBiH” uz ocjenu da to “nije samo hrvatski problem ili tzv. hrvatsko pitanje, nego problem cijele BiH”.

„Otklanjanjem problema ravnopravnosti hrvatskog naroda prevazišao bi se jedan od osnovnih faktora krize u funkcionisanju BiH. To bi bila povoljna osnova da se riješi i pitanje primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, navodi se u informaciji koja je pred poslanicima NSRS.

U skupštinskom materijalu je posebna pažnja posvećena djelovanju visokog predstavnika, te istaknuto da se, na osnovu dosadašnje prakse može tvrditi da su visoki predstavnici, s vremena na vrijeme, namjerno stvarali krizu da bi što više produžili svoj mandat.

„Кrajnje je vrijeme da domaći političari preuzmu odgovornost i da zahtijevaju prestanak mandata visokog predstavnika na šta RS već duže vrijeme ukazuje“, podvučeno je.

U materijalu se navodi i problem pravosudne vlasti, a predstavnici Republike Srpske smatraju da je nastao “zatvoren sistem koji nikome ne odgovara, gdje jedna, relativno mala grupa ljudi, vrši pravosudnu vlast”, te predlažu model da to tijelo ima odgovornost prema parlamentima.

Takođe, kritikovan je i rad Ustavnog suda BiH, te ocijenjeno da “izlazi iz okvira svojih ovlaštenja i donosi odluke koje nisu zasnovane na postojećim ustavnim normama i ne uzima u obzir kakve će posljedice imati”.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE