• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović potvrdio da će doći: Posebna sjednica NSRS 1. februara, gostima po 25 minuta za obraćanje

Autor Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS počeće 1. februara u 12 sati, dok će 8. februara početi redovno skupštinsko zasjedanje, dogovoreno je danas na Kolegijumu NSRS.

 Posebna sjednica NSRS 1. februara Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Posebna sjednica biće održana na temu aktuelne ekonomsko-političke situacije u BiH, a na koju je predsjednik NSRS ranije pozvao i predsjednike SDA Bakira Izetbegovića i HDZ BiH Dragana Čovića.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je kazao da je posebnu sjednicu zakazao da bi se otvorila mogućnost dijaloga, jer je politička scena zatrovana, da nema razgovora i da svako komentariše na svoj način. Kazao je da je Izetbegović već potvdio da neće doći, a da je Čović usmeno obavijestio skupštinsku službu da hoće.

Članovi kolegijuma iz opozicije su bili uzdržani tokom glasanja za sazivanje posebne sjednice. Na kolegijumu je izglasano da će gosti moći da se obrate u uvodnom obraćanju entitetskim poslanicima od 20 minuta, te još pet minuta u završnoj riječi.

“Ovo je prilika da u NSRS iznesnemo svoja viđenja, i u tom interesu smo pozvali predsjednike SDA i HDZ BiH. Za odgovor Izetbegovića znamo iz medija, ali mislim da to nije najbolje rješenje i da je trebao doći i iznijeti svoj stav makar on bilo oprečan po svim pitanjima. Čović je potvrdio usmeno da će biti prisutan. Svi predsjednici stranaka u RS imaju priliku da budu prisutni i da se obrate”, rekao je Čubrilović

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić kazao je bi posebna sjednica imala smisla da nije bilo svih prethodnih posebnih sjednica koje su “donijele ozbiljne zaključke koji se ne provode i ne poštuju”.

“Ne daj bože budali vlast, može da pobije sve nas, tako se vodi politika kod nas”, kazao je Stanić danas nakon skupštinskog kolegijuma.

Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

“ Što je više posebnih sjednica sve je manje RS, a sve više BiH. Milorad Izetbegović funkcioniše na način ‘ja ću da odvojim RS, a ti ne daj’”, kazao je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo smatra da je posebna sjednica pokušaj traženja izlazne strategije iz duboke krize u BiH.

“Uslov PDP za nastavak odlučivanja u institucijama BiH je povlačenje Inckovog zakona ili neki drugi koji bi bio prihvatljiv za sve”, rekao je Bundalo i podsjetio da je ranije predlagao donošenje novog zakona na niovu BiH koji bi uzeo u obzir i Inckov nametnuti zakon ali i izmjene Krivičnog zakona RS, što bi uključivalo negiranje pravosnažnih presuda za ratne zločine, ali i nazivanje RS agresorskom ili genocidnom.

Podvukao je da se mora pristupiti donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku učešće međunarodnih sudija u njegovom radu.

Šef Kluba DNS-a Duško Ivić kazao je da je posebnim sjednicama “RS dovedena u fokus kao remetilački faktor, te da je od starta sve trebalo da se vodi u institucijama BiH”.

“Šta smo radili proteklih šest mjeseci, zašto smo dizali tenzije. Ozbiljno rješenje nametnutog zakona je samo u institucijama BiH”, kazao je Ivić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hb

Vidi se kome je do mira i da se rijesi situacija,bez svađe i konflikta,odnosno, ko je ugro6en.

MONDO REPORTAŽE