• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPRAVKA: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojom se na šest mjeseci ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim.

 Točenje goriva. Izvor: Envato

Na portalu mondo.ba 9.3.2022. objavljena je dezinformacija u vesti pod naslovom "Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 feninga", u kojoj je navedeno da je po hitnom postupku usvojen prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini kojim se na šest meseci ukidaju akcize na gorivo u BiH, kao i da će gorivo pojeftiniti. To nije tačno i u pitanju je klikbejt naslov.

Na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBIH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Mirko Šarović.

Za razliku od onoga što je navedeno u navedenoj vesti na našem portalu, činjenica je da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu i da to ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Tih akciza da je pravna država nebi ni bilo

Sale

@Darko Opa Đurđo. Vjerovatno sutra kad poskupi na 3.5 KM onda će pojeftini na 3.10

MONDO REPORTAŽE