• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik iz Antalije: Nema ništa od ubrzanog članstva BiH u EU

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nema ništa od ubrzanog članstva u EU, kako za Ukrajinu, tako i za BiH.

 Dodik o članstvu BiH u EU Izvor: RTRS

Dodik je naveo da je tokom današnjeg susreta u Antaliji komesar za proširenje EU Oliver Varhelji insistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima.

"Jasno je rečeno ako budu primorani da to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, nego obustava pomoći za BiH što je razlog da sjednemo i raščistimo u BiH neke stvari", rekao je Dodik nakon sastanka sa Varheljijem na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Dodik je istakao da je nemoguće očekivati da Republika Srpska, nakon stavova koje je zauzela Narodna skupština, zaboravi ono što se desilo prije šest mjeseci i da se njeni predstavnici pognute glave vratE u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želio bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović, prenosi ATV.

"To se neće desiti, bez obzira što su uspjeli da smuvaju dio opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte! Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima. Mi ćemo se sa tim zakonima vratiti u Narodnoj skupštini Srpske kao što je zaključeno i pitati parlament Srpske kako će glasati delegacija u Domu naroda BiH. To je način kako ćemo djelovati, svidjelo se to nekome ili ne!", poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da su apeli Varheljija korektni i da ukoliko nema funkcionalnosti u BiH, Evropska komisija ima problem da realizuje planove i projekte što je i suština današnjih razgovora.

Na pitanje da li je iko pominjao ubrzano članstvo BiH u EU, Dodik poručuje da od toga nema ništa.

"Rekao je (Varhelji) da nema za Ukrajinu, pa ni za BiH. To je ono što ne vidi opozicija u Republici Srpskoj koja ne vodi interese Srpske. Ne vide ih (lider SDS-a Mirko) Šarović i (predsjednik PDP-a Branislav) Borenović i glasaju za zakone oko Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i ostalo, glasaju ili su dio tih odluka na nivou BiH kako bi napravili neku štetu Republici Srpskoj, a ne korist. Dakle, od toga nema ništa", naglasio je Dodik.

On ističe da u razgovorima na Antalijskom diplomatskom Forumu u Turskoj niko nije spominjao sankcije.

"Normalno i pristojno sam se ispozdravljao sa generalnim sekretarom NATO-a
(Jensom Stoltenbergom). Kada slušate (Mladena) Ivanića i ostale to ispadne Bog zna šta. Ne bi ni bilo sankcija da to ne traže Šarović i Borenović, to su nam rekli", navodi Dodik.

Dodik se na marginama Foruma u Antaliji ranije sastao i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a očekuju se susreti i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, te predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Dodik i Džaferović, prema programu samita, obratiće se sutra u okviru panela lidera "Budućnost BiH", najavljeno je iz Predsjedništva BiH. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE