• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i odgovori u Briselu: ''Svi smo za EU''

Autor Agencije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio je danas u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije predstavnicima EU.

Odgovori su uručeni visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Federiki Mogerini i komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Bosanskohercegovačke institucije završile su odgovore na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji su utvrđeni i usuglašeni u tijelima Mehanizma koordinacije.

Odgovore na dodatna pitanja zatražila je Evropska komisija kao pojašnjenje odgovora na prvobitnih 3.242 pitanja iz Upitnika.

Ukupno je odgovoreno na 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

Na osnovu tih odgovora evropske institucije trebale bi dati mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a funkcioneri BiH ističu d su ispunili sve uslove koji su bili potrebni za dobijanje tog statusa.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom istakao da dostavljanje odgovora na pitanja iz Upitnika dodatno približava BiH Evropskoj uniji, a da je članstvo u EU nešto oko čega postoji konsenzus svih u BiH.

"U BiH, bez obzira na entitete ili narode, svi politički faktori su opredijeljeni za podršku evropskim integracijama i približavanje EU", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je napomenuo da specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, zbog čega se ponovo pokazuje važnost uspostavljenog mehanizma koordinacije, kroz koji se došlo i do odgovara na pitanja iz Upitnika.

"Mehanizam koordinacije, koji smo utvrdili u saradnji sa Evropskom komisijom, dao je najbolji modalitet za usaglašavanje na različitim nivoima vlasti, u skladu sa nadležnostima. Odgovore je bilo moguće usaglasiti isključivo kroz mehanizam koordinacije i izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo to uspjeli", rekao je Dodik.

Na 22 pitanja odgovoreno sa: "Nismo u mogućnosti"

On je dodao da postoje i neka pitanja na koja nije odgovoreno, ali da će u BiH biti nastavljen rad i na tim temama.

"Radićemo na određenim pojašnjenjima i vjerujemo da će sadašnji sastav Evropske komisije u svom mandatu uraditi mišljenje koje ide u pravcu našeg dobijanja statusa kandidata za EU", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će BiH, radeći zajedno sa Evropskom komisijom, doći do statusa kandidata, što zemlji daje novu dinamiku i priliku da dodatno unaprijedi efikasnost sistema.

"To znači da je pred nama da već od sutra radimo na svim reformama koje su bile u zastoju. Reformu javne uprave moramo da stavimo na dnevni red. Nije reforma to što je odlazeća struktura Savjeta ministara zaposlila novih 450 radnika. Moramo da dobijemo jeftinu, efikasnu i evropsku strukturu javne uprave u BiH jer samo na taj način možemo da dođemo do rješenja koja nas približavaju EU", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je BiH i pred izazovom da konačno formira vlast nakon izbora održanih u oktobru prošle godine, izrazivši uvjerenje da će to biti učinjeno u ovom mjesecu.

"Očekivanja i EU su na tom planu veoma jasna", istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Briselu.

Dodik, koji se prethodno sastao sa Hanom i potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, rekao je da je taj razgovor bio veoma srdačan, bez obzira što je bilo opaski u smislu da su odgovori trebalo ranije da stignu.

"Zahvalan sam ljudima iz Evropske komisije koji razumiju specifičnost odlučivanja i strukture u BiH i što sada izražavaju zadovoljstvo činjenicom da smo danas ovdje povodom ovog pitanja", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE