• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučurević u pritvoru po hrvatskoj tužbi

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu odredio je ekstradicioni pritvor od 18 dana Božidaru Vučureviću

 Vučurević u pritvoru po hrvatskoj tužbi Izvor: MONDO

Ovo je potvrdio portparol tog suda Slobodan Velisavljević.

On je za internet portal Radio-televizije Srbije rekao da je pritvor određen nakon saslušanja Vučurevića u Višem sudu u Šapcu.

Vučurević, jedan od osnivača SDS-a, koji je danas uhapšen po potjernici Hrvatske na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika, nema državljanstvo Srbije, pa tako nema ni pravnih prepreka da počne ekstradicioni postupak, saznaje RTS.

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo 2008. godine, se navodi da je Vučurević u septembru 1991. godine, na području opštine Trebinje, naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

Tim jedinicama je, kako se navodi u optužnici, "popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra 1991. godine s područja Hercegovine i Crne Gore napale Hrvatsku i do 26. oktobra 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi".

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je Srni da iza hapšenja ratnog načelnika Trebinja Božidara Vučurevića stoji politika i da je evidentno da je njegova sudbina vezana za proces Jovanu Divjaku, nekadašnjem generalu Armije BiH.

Prema njegovim riječima, SDS traži od vlasti Srbije da odmah oslobode Vučurevića i da prekinu sa hapšenjem nevinih Srba po potjernicama Hrvatske koja sopstvene zločine i etničko čišćenje Srba pokušava sakriti montiranjem optužnica protiv onih koji su od njih branili srpski narod.

Županijsko tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008. optužnicu protiv Vučurevića.

Navodeći samo inicijale, državno tužilaštvo na svojoj internet strani objavilo je da je županijsko tužilaštvo u Dubrovniku podiglo optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine B. V. (1936) zbog izvršenja krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva zajedno s krivičnim djelom uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

Kao predsjednik Skupštine opštine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik kriznog štaba i ratnog štaba opštine Trebinje kao i predsjednik ratnog predsjedništva opštine Trebinje, okrivljeni je tokom 1991. pa do 29. oktobra 1995, djelujući individualno i u saradnji s Radovanom Karadžićem, planirao, podsticao, naredio i na drugi način pomogao u sprovođenju ideje stvaranja Velike Srbije na prostoru bivše Jugoslavije, okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva, navodi se u optužnici.

Tereti ga da je u septembru 1991. na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju Teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije, kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra 1991. s područja Hercegovine i Crne Gore napale Hrvatsku.

Te su jedinice do 26. oktobra 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi.

U napadima su, navodi se u saopštenju, postupali protivno međunarodnim konvencijama, odnosno namerno i bezobzirno su gađali artiljerijom civilne objekte i spomenike kulture pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno dok su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali privredne objekte i imovinu civila a ljude vodili u logore Morinj i Bileća.

Uz to, bezobzirno su gađali istorijsku jezgru dubrovačkog starog grada, spomenik nulte kategorije pod zaštitom UNESKO-a, nanoseći golemu štetu spomenicima kulture unutar zidina.

Nakon 26. oktobra 1992. i povlačenja JNA, imajući potpunu kontrolu i vlast nad oružanim snagama SAO Istočne Hercegovine, okrivljeni B. V. je zajedno sa komandom Hercegovačkog korpusa naredio da se nastavi gađanje Dubrovnika, privrednih i civilnih objekata sve do 29. oktobra 1995, pri čemu je ubijeno sedmoro civila a 11 ih je teško ranjeno uz nanesenu materijalna šteta, navedeno je u optužnici.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE