• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Neprijatna situacija": Otkazana hitna sjednica PS BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije održana jer nije bilo kvoruma s obzirom da članovi vladajućeg SNSD-a i HDZ-a nisu stigli na sjednicu.

 Otkazana sjednica PS BIH Izvor: FENA/Harun Muminović

Predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić je na kraju sjednice objavijestio parlamentarce da kvorum nije ispunjen što znači da današnja sjednica neće biti održana.

"To konstatujem sa žaljenjem s obzirom na veliki broj važnih i ozbiljnih materijala koji su bili na dnevnom redu. Tu je bila i tema vezana za BHRT, kao jednog od stubova državnosti Bosne i Hercegovine. Neki su odlučili da ne dođu na sjednicu. Oni će protumačiti svoje stavove, kao i svako od nas. Vidimo se neki naredni put", poručio je Zvizdić.

On je kazao da su "razlozi nedolaska isključivo političke prirode kako bi se onemogućilo napredovanje Bosne i Hercegovine i blokirale institucije Bosne i Hercegovine. Takođe je naveo da "HDZ i stranke iz RS ne žele održavanje izbora, povećavanje plata, ekonomske reforme i slično".

"Žele poslati poruku da je BiH nefunkcionalna država. Mi ćemo se izboriti s takvim antibosanskim politikama koje su na sceni, ja vam to garantujem", naveo je.

Nakon sjednice predsjednik SDP-a i državni parlamentarac Nermin Nikšić je kazao kako je blokiranje institucija BiH očito politički projekat.

"To je projekat, uništavanje svega što ima prizvuk bosanskohercegovačkog. Po tome treba učiniti sve da se svaki prizvuk postojanja BiH obesmisli i dovede do apsurda. Mi se nećemo predati i uvjeren sam da postoji dovoljno snaga koje žele dobro BiH, svim građanima i svim narodima, na kojem god njenom pedlju živjeli", rekao je Nikšić.

On je kazao da su parlamentarci koji dolaze iz RS bili u zgradi i čekali da vide da li će biti kvoruma.

"Oni bi ušli u salu da je trebalo glasati, tako bi srušili prijedlog da osudimo agresiju Rusije na Ukrajinu", dodao je.

Šarović: Zvizdić nas je doveo u neprijetnu situaciju

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sam je usaglasio dnevni red današnje hitne sjednice i doveo sve u neprijatnu situaciju, a već postoje inicijative i da se zakaže nova hitna sjednica, izjavio je Srni predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a u ovom domu Mirko Šarović.

"Dobili smo ovu hitnu sjednicu upravo zbog toga što Kolegijum nije uradio svoj dio posla, jer je trebalo da se usaglase oko tačaka dnevnog reda i drugog čitanja, ali to nije urađeno, nego je predsjedavajući doma sam to uradio i doveo nas u ovu neprijatnu situaciju", rekao je Šarović.

Šarović je naveo da već postoje inicijative za zakazivanje nove hitne sjednice iako današnja još nije ni počela usljed nedostatka kvoruma, te ukazao na apsurdnu sitauciju u kojoj se sada po hodnicima parlamenta pokušavaju pronaći poslanici koji bi obezbijedili kvorum.

Prema njegovim riječima, Kolegijum je propustio priliku da u proteklih čak i šest mjeseci povede računa o statusu tačaka koje su danas na dnevnom redu hitne sjednice.

Šarović je rekao da za zakazivanje ove hitne sjednice svoju saglasnost nisu dali predstavnici ni srpskog niti hrvatskog naroda.

On smatra da će, ukoliko danas dođe do glasanja, stranke iz Republike Srpske postupati jedinstveno.

"Vidjećemo kakav će epilog biti današnje sjednice. Ukoliko dođe do glasanja, mi ćemo dati svoj glas za pitanja od ključnog i višeg interesa za Republiku Srpsku, a ostale tačke neće dobiti našu saglasnost", rekao je Šarović, koji je i predsjednik SDS-a.

Parlament bih

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE