• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanović u Mostaru: BiH ne može postojati ni bez jednog od njena tri naroda

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru da Hrvatska želi da BiH bude cijela i da takva uđe u EU, istakavši da je nedavno tražio kandidatski status za BiH.

 Milanović u Mostaru povodom 30 godina HVO-a Izvor: Anadolija/Stipe Majić

"Prije tri sedmice sam se zahvalio za priključivanje jednoj inicijativi - pismu koje potpisuju predsjednici iz Srednje i Istočne Evrope koji su tražili da Ukrajini dodijeli status zemlje kandidata. To baš ne ide preko noći, to je trebalo da bude veliki gest prema Ukrajini. Tome se protive neke zapadne države, ali Poljska, Češka, Slovačka, baltičke republike su bile za to da se Ukrajini da status kandidata", rekao je Milanović,

On je pojasnio da je njegov uslov, da bi to potpisao, bio da se pomene i BiH, kao zemlja koja dobija status kandidata.

"Ako može Ukrajina, onda i te kako može i BiH, koja je puno sigurnija i mirnija država u poređenju sa Ukrajinom i u sred Evrope, nije na rubu. To nije prihvaćeno i ja sam se zahvalio, jer mi to nije bilo prihvatljivo. Moje pitanje samo glasi - smatra li iko da se tako ponaša neprijatelj BiH kao cjelovite države?", upitao je Milanović na konferenciji za novinare u Mostaru, uoči sastanka sa Predsjedništvom HNS-a.

Pošto na konferenciji nije bilo pitanja, Milanović je rekao da je sve što je trebalo da kaže rekao na svečanosti povodom 30 godina HVO-a u Mostaru, gdje je dodijelio odlikovanja.

On je tom prilikom naveo da ni prema kome u BiH nema predrasude, ni prema Srbima, ni prema Bošnjacima, te da BiH ne može postojati ni bez jednog od njena tri naroda.

Takođe, Milanović je istakao da Hrvati, kao najmalobrojniji narod u BiH, ne žele da budu manjina, iako biti manjina nije sramota.

"Za predstavnike manjina u Hrvatskoj glasaju isključivo predstavnici tih naroda. Tako je bilo i u BiH prvih 10 godina nakon potpisivanja Dejtona. Šta se to dogodilo u zadnjih 15 godina, o tome ćemo razgovarati, ali sumnjam da ćemo daleko stići. Ja sam prijatelj BiH, a Hrvatska je prijateljska i bratska zemlja", naveo je Milanović i dodao da BiH, tek kada uđe u EU, može postati građanska država, a do tada je utvrđena Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će predstavnici Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Milanovića upoznati o političkoj situaciji, te nastojanjima predstavnika HNS-a i aktivnostima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE