• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić i Džaferović pozdravili Šmitovu odluku: "Dobar potez, ali nije dovoljno"

Autor Dragana Božić

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pozdravili su današnju odluku Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS.

 Komšić i Džaferović o Šmitovoj odluci Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

"Između toga da postupi ili odstupi, Šmit je ipak odabrao da postupi, iako to nije dovoljno, jer mora poništiti sve antistavne zakone a ne samo antiustavni zakon o nepokretnoj imovini RS", kratko je prokomentarisao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH odluku koju je donio Kristijan Šmit da poništi Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je Šmitovu odluku kojom je suspendovan Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS.

"Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje. Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke, usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije. Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH, kao i značajnog dijela političke javnosti u RS-u koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze", navodi se u Džaferovićevoj izjavi neposredno nakon što je Šmit objavio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini u RS.

Poručio je kako je visoki predstavnik ovu odluku donio u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Savjeta za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Savjeta bezbjednosti kojima su potvrđena bonska ovlaštenja.

"Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu", rekao je Džaferović.

(Mondo/Agencije)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jjkj

Šta reći, za njih je jedino rješenje tužakanje gospodinu Smitu

MONDO REPORTAŽE