• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik VSTS: Amerikanci najavili nove sankcije protiv sudija i tužilaca u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH rekao je danas da su mu predstavnici iz Ambasade SAD u BiH "nagovijestili da će biti sankcija protiv još nekih nosilaca pravosudnih funkcija u BiH".

 Predsjednik VSTS Amerikanci najavili nove sankcije Izvor: Amer Kajmović/Fena

Na sjednici VSTS krovne pravosudne institucije koja imenuje sudije i tužioce na svim nivoima u BiH, osim Ustavnog suda, Lagumdžija je ispričao kako su ga "prije nekoliko mjeseci posjetili predstavnici ambasade SAD-a".

"Zamolio sam ih da, ako se to desi, da pravosudnim organima trebaju pružiti što više informacija da bi se pokrenuli postupci protiv tih osoba. Moj stav je da je glavni zadatak na Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS i Tužilaštvu BiH", rekao je Lagumdžija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lagumdžija je dodao da su mu tada predstavnici Ambasade SAD-a kazali da se "radi o množini".

VSTS BiH je u saopštenju nakon sjednice pozvao Ambasadu SAD-a u BiH, povodom izrečenog seta mjera tužiteljki Tužilaštva BiH Gordani Tadić, da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene s ovlaštenim institucijama za procesuiranje.

"Imajući u vidu da je SAD međunarodni partner, koji u BiH daje značajan doprinos u jačanju vladavine prava, pozivamo Ambasadu SAD-a u BiH da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene sa ovlaštenim institucijama za procesuiranje i utvrđivanje eventualne odgovornosti za devijantna ponašanja nosioca pravosudne funkcije, a to su Kancelarija disciplinskog tužioca i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine", saopštili su, između ostalog iz VSTS.

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) stavila je u ponedjeljak, 11. aprila na tzv. “crnu listu” Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljku Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), te Asima Sarajlića, člana Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ff

Neleti pred rudu,neće oni muslimane,eventualno paravan da im budete,hoce oni Srbe i hrvate,ono malo sto je ostalo,da se rijese i da bude pod vodstvom SDA I BAKIROVIM.

MONDO REPORTAŽE