• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proširena "crna lista": SAD uvele sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću

Autor Dragana Božić

Na listi Američke kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC), tačnije, crnoj listi američkih sankcija, našli su se i Asim Sarajlić, član SDA i član Doma naroda Bosne i Hercegovine kao i Gordana Tadić, tužiteljka Tužilaštva BiH.

 SAD uvela sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Američko Ministarstvo finansija proširilo je danas listu sankcionisanih lica i entiteta sa Balkana za jednu kompaniju i još sedam pojedinaca, među kojima su Asim Sarajlić i Gordana Tadić iz BiH.

Na svojoj stranici objavili su i pojašnjenje u vezi sa ovim paketom sankcija.

Kako se navodi u objašnjenju, Sarajlić je ozloglašeni subjekt “afere Asim”, političke korupcionaške afere u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi partijskog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke. Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

"Sarajlić je takođe zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno preduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, i inače vršio neumjeren uticaj na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije", navedeno je.

Kako stoji na stranici američkog Ministarstva trezora Sarajlić je određen za sankcije za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan.

"Uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnju ili bivšu vladu, ili za direktno ili indirektno uključenje u korupciju zvaničnika na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje", stoji u objavi.

Za Gordanu Tadić su naveli da je bila glavna tužiteljica u Tužilaštvu BiH od 2019. do 2021. godine.

"2021. godine službeno ju je smijenilo Visoki sudski i tužilački savjet, nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatizovanog predmeta. Sistem distribucije je dizajniran da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužioca na osnovu ličnih ili političkih razloga", stoji u saopštenju.

Osim toga, kako navode Tadić je iskoristila svoju poziciju glavnog tužioca da promoviše svoje lične i porodične interese. Navodno je naplatila državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora.

"Tadić je određena za sankcije zbog toga što je odgovorna ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopšenju Ministarstva finansija SAD-a.

Na dopunjenoj listi sankcionisanih osoba su i Nikola Gruevski i Sašo Mijalkov iz Sjeverne Makedonije, Svetozar Marović iz Srbije, te Ilji Bahri Ndrići i Akif Rakipi iz Albanije.

Sankcionisana kompanija je "I.C.I.C Kft", koja je registrovana u Mađarskoj, a dovodi se u vezu sa Gruevskim, objavljeno je na veb-sajtu Ministarstva finansija SAD.

Podsjećamo, SAD su januaru uvele sankcije Miloradu Dodiku, kao i Alternativnoj televiziji.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE