• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekuju isto od država EU: Komšić i Džaferović pozdravili sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj

Autor Dragana Božić

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović komentarisali su uvođenje sankcija Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

 Komšić i Džaferović o sankcijama Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da su britanske sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović jasna poruka visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da antiustavne zakone Republike Srpske odmah stavi van snage.

Komšić je istakao da su sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja nezakonitog i antiustavnog otimanja državnih nadležnosti od strane entiteta RS, jasna poruka koja govori šta vlasti Velike Britanije misle o antidržavnim aktivnostima političara iz RS.

"To je ujedno i jasna poruka Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu da nimalo ne oklijeva i da antiustavne zakone koji podrivaju državu, odmah stavi van snage", rekao je Komšić.

Šefik Džaferović takođe je pozdravio sankcije Dodiku te izrazio očekivanje da države EU urade isto.

"Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predstavlja opravdanu odluku. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reaguje kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta RS", reakcija je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na sankcije koje je uvela Velika Britanija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Čitavim nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su, smatra Džaferović, izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

“Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju ovu agresiju”, naveo je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je poziv i državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

“Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede”, istaknuo je Džaferović.

Podsjećamo, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jjkj

Šta reći osim dobro poznate poslovice ,,Ko drugom jamu kopa sam u nju upada"

MONDO REPORTAŽE