• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda o izbornom zakonu: Klub Bošnjaka aktivirao vitalni nacionalni interes

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev četvoro hrvatskih delegata za razmatranje po hitnoj proceduri Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali je potom Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

 Klub Bošnjaka vitalni nacionalni interes zbog izbornog zakona Izvor: FENA

Obrazlažući odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Asim Sarajlić rekao je da se predloženim zakonom ignoriše činjenica da, uprkos naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut dogovor o ovom zakonu.

Sarajlić tvrdi da su predložena zakonska rješenja jednostrana i protivustavna, te da se njima ignoriše ustaljena praksa u funkcionisanju dva doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, prijedlog zakona prethodno je trebalo da bude dostavljen interresornoj radnoj grupi koja je radila na izmjenama Izbornog zakona.

Sarajlić je iznio i tvrdnju da se predloženim zakonom ne ukidaju diskriminatorske odredbe u važećem zakonu, što je utvrdio i Evropski sud za ljudska prava, već zakon postaje još diskriminatorniji, posebno kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH.

"Ne ispunjavaju se ni obaveze BiH iz paketa Evropske komisije, ne obezbjeđuje sprovođenje preporuka OEBS-a o omogućavanju provođenja izbora u skladu sa demokratskim standardima", dodao je Sarajlić. 

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE