• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović pisao međunarodnoj zajednici: "Slijedi teritorijalna reorganizacija BiH"

Autor Dragana Božić

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović danas je u međunarodnoj zajednici najavio da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

 Čović najavio teritorijalnu reorganizaciju BiH Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

"S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasjedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije", naveo je Čović.

Time će se, dodao je, obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

Čović je u pismu te izrazio duboku zabrinutost Sabora zbog odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da raspiše opšte izbore bez neophodne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

HNS, istakao je, taj potez smatra suprotnim ne samo vladavini prava, nego i direktnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH

On je naveo da HNS smatra taj potez suprotnim Vašingtonskom sporazumu iz 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zagarantovana jednaka i suverena prava u FBiH, koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma.

"Podsjećamo kako su paritet i ravnopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama FBiH bili preduslov za uspostavljanje mira između ova dva naroda. Jedan od osnovnih ciljeva dva sporazuma bio je da obezbijedi paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi da bi se spriječile zloupotrebe brojno dominantnijeg naroda u budućnosti", naglasio je Čović.

On je naveo da su Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani EU čija se osnovna politička i građanska prava sistemski krše već više od dvije decenije.

"Napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi, već i stabilnost u ovom dijelu Evrope je opravdana", upozorava Čović.

Uz podsjećanje da su visoki predstavnici u BiH nametnuli desetine obavezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH, Čović ističe da su time narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, posebno u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

On je naveo i primjere koji potvrđuju nastavak bošnjačke političke dominacije nad hrvatskim konstitutivnim narodom u FBiH i u BiH, te naglasio da HNS zbog toga duboko osuđuje ćutanje dijela međunarodnih aktera na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave zvaničnika SDA, uključujući njenog predsjednika Bakira Izetbegovića, koji su dali do znanja da predstavnici koje hrvatski konstitutivni narod većinski izabere na izborima neće učestvovati u vlasti.

"Jasna politička agenda o organizovanom preglasavanju Hrvata na idućim izborima, koja je i javno predstavljanja od radikalnih bošnjačkih stranaka, čija je politika danas mejnstrim u BiH, ne predstavlja temelj za vraćanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u FBiH", istaknuto je u pismu.

Čović je naveo u pismu i da sa žaljenjem uočavaju kako dio međunarodnih aktera prisutnih u BiH svjesno ne reaguje i ne izvještava o takvim malignim političkim pojavama i destruktivnim ciljevima.

Istovremeno, HNS je pozdravio sve napore koje su međunarodni predstavnici uložili i nastavljaju ulagati, uključujući SAD, EU i Savjet Evrope, u vođenje procesa donošenja održivih rješenja za odnose Bošnjaka i Hrvata, uključujući i pitanje izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH.

Čović je istakao da se HNS istinski zalaže za dijalog i hitan nastavak pregovora s bošnjačkim predstavnicima, uz pomoć međunarodnih predstavnika, kako bi BiH postala funkcionalna i stabilna zemlja. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE