• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izborni zakon vraćen na razmatranje

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vratio je Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je predložila grupa poslanika iz Federacije BiH.

 izborni zakon vraćen na razmatranje Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji se razmatra u skraćenoj proceduri i za koji predlagači tvrde da predstavlja cjelokupan paket za poboljšanje izbornog zakonodavstva i izbornog procesa u BiH, te da se njime jačaju integritet izbornog procesa, povećanje transparentnosti, te osigurava održavanja fer i poštenih izbora.

Izmjene i dopune Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Možda će vas zanimati

Nakon što je dobio drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, obustavljena je procedura za Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH predlagača Denisa Zvizdića, a kojim je bilo predviđeno proširenje kažnjavanja govora mržnje.

Poslanici su podržali zaključak i odluku Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz marta ove godine da se uputi zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH po ubrzanoj proceduri.

Informacija Upravnog odbora BHRT-a o posljedicama finansijske blokade ove medijske kuće zbog nedostatka entitetske većine nije primljena k znanju.

Entitetsku većinu glasova nisu dobili ni predloženi zaključci u vezi sa stanjem u BHRT-u, te su upućeni Kolegijumu doma na usaglašavanje.

Potrebnu entitetsku većinu nisu dobili ni izvještaji više institucija i radnih tijela, među kojima i izvještaj o radu Centralne banke za 2021. godinu, i o njima će se usaglašavati Kolegijum Predstavničkog doma.

Poslanici nisu podržali predloženu listu sa sedam imena za članove Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH, ali su usvojili zaključak da Parlamentarna skupština BiH odmah pokrene postupak za raspisivanje novog javnog oglasa za izbor članova Savjeta Agencije.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE